Sparta jde dál v Lize mistrů. Vyhrála i v Poznani

Fotbalisté pražské Sparty postoupili do 4. předkola Ligy mistrů. Po výhře 1:0 na Letné zvítězili stejným poměrem i na hřišti Lechu Poznaň. Úřadující český mistr si tak zajistil minimálně účast v hlavní soutěži Evropské ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanský útočník Bony Wilfried bojuje o míč s poznaňským kapitánem Bartoszem Bosackým

Sparťanský útočník Bony Wilfried bojuje o míč s poznaňským kapitánem Bartoszem Bosackým | Zdroj: ČTK

Jedinou branku utkání vstřelil v 50. minutě z penalty po nedovoleném zákroku na Václava Kadlece Jiří Kladrubský. V úvodním utkání závěrečného předkola se budou muset sparťané obejít bez Marka Matějovského a Libora Sionka, kteří byli vyloučeni, a Bony Wilfried kvůli druhé žluté kartě ve druhém utkání. Červenou kartu dostal také Bartosz Bosacki z domácího celku.

Lech Poznaň mohl hned v úvodu jednobrankový náskok Pražanů smazat. Už ve čtvrté minutě hlavičkoval po přímém kopu stoper Manueal Arboleda do tyče branky Jaromíra Blažka. Poté měli dvě šance sparťané: v osmé minutě protáhl polského gólmana Kotorowského ze standardní situace Marek Matějovský, o čtyři minuty skončil tečovaný pokus Manuela Pamiče těsně nad.

Před poločasem však mohly být postupové naděje obou týmů srovnány. Asistent rozhodčího přehlédl ofsajd Artura Wichniareka, jenž ale v jasné pozici metr před prázdnou brankou nepochopitelně minul.

Druhá půle nabídla gól i tři vyloučení

Litovat toho musel především pět minut po přestávce. Bartosz Bosacki srazil v pokutovém území Václava Kadlece a penaltu s přehledem proměnil Jiří Kladrubský. Poznaň by tím pádem musela vstřelit tři góly, aby se dostala do další fáze Ligy mistrů.

Skóre se ještě mohlo měnit na obou stranách, hlavně zásluhou Manuela Pamiče a Slawomira Peszka, více však zaujaly tři červené karty. Poprvé jí "ocenil" francouzský rozhodčí Freddy Fautrel v 80. minutě Marka Matějovského za úder loktem do břicha Bartosze Bosackého. Toho šel pomstít Slawomir Peszko, jenž do Matějovského vrazil. Vyloučen byl ale překvapivě domácí kapitán Bosacki.

Utkání nedohrál po tvrdém zákroku z 85. minuty a následné červené kartě ani Libor Sionko.

Na jméno soupeře si musí Letenští počkat do pátku, kdy se bude čtvrté předkolo Ligy mistrů v Nyonu losovat. Střetnout se mohou s Rosenborgem Trondheim, Salcburkem, Partizanem Bělehrad, Žilinou nebo Šeriffem Tiraspol. Pokud by Sparta v poslední kvalifikační fázi neuspěla, přesunula by se do základní skupiny Evropské ligy.

Dál jde Žilina i Pospěchova Kodaň

Z postupu se radovali také dva čeští reprezentanti. FC Kodaň Zdeňka Pospěcha po úvodní bezbrankové porazila BATE Borisov 3:2. Výsledkem 0:0 skončil i první duel mezi rumunskou Unireou Urziceni a Zenitem Petrohrad. Ve středeční odvetě zvítězili Rusové 1:0. Radek Šírl opět nebyl ani na lavičce.

Slavit může i Žilina. Po remíze 1:1 v Loveči zdolali Slováci Litex na svém stadionu 3:1. První branku týmu trenéra Pavla Hapala vsítil Emil Rilke.

Jen kvalifikace o Evropskou ligu čeká Miroslava Slepičku v dresu Dinama Záhřeb, které v obou duelech s Tiraspolem remizovalo 1:1 a vypadlo po penaltovém rozstřelu. Glasgowskému Celticu nestačilo domácí vítězství nad Bragou 2:1. V Portugalsku totiž prohrál 0:3. I tentokrát chyběl v nominaci skotského vicemistra Milan Mišůn.

Největším překvapením je vyřazení Fenerbahce Istanbul. Turecký výběr na domácím stadionu podlehl Young Boys Bern 0:1, což v součtu s úvodní remízou 2:2 poslalo do dalšího předkola Švýcary.

Lech Poznaň - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 50. Kladrubský z pen. Rozhodčí: Fautrel - Apelli, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Wilk, Arboleda - Wilfried, Brabec, Řepka. ČK: 80. Bosacki - 80. Matějovský, 85. Sionko. Diváci: 14.000 (vyprodáno). První zápas 0:1, postupuje Sparta.

Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak (86. Kielb), Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Drygas (57. Stilič), Injac - Peszko, Wilk (53. Tshibamba), Krivec - Wichniarek. Trenér: Zielinski.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka (75. Hejda), Matějovský, Kadlec (77. Žofčák) - Wilfried (90.+2 Lačný). Trenér: Chovanec.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme