Sparta má po dvou letech generálního sponzora, stále touží po Rosickém

Fotbalová Sparta se chce v další sezoně vrátit na pozici nejlepšího týmu v Česku. Do nadcházejícího ročníku půjde s novým generálním partnerem, společností Synot Tip, a také několika změnami v kádru. Získala hlavně zahraniční hráče a stále touží po kapitánovi české reprezentace Tomáši Rosickém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel Sparty Daniel Křetínský, fotbalista David Lafata a majitel holdingu Synot Ivo Valenta představili 2. července na tiskové konferenci v Praze nového generálního partnera Sparty

Majitel Sparty Daniel Křetínský, fotbalista David Lafata a majitel holdingu Synot Ivo Valenta představili 2. července na tiskové konferenci v Praze nového generálního partnera Sparty | Zdroj: ČTK

Nový generální partner Sparty patří do mezinárodní skupiny Synot, která je titulárním partnerem nejvyšší fotbalové soutěže v Česku. Sparta je asi nejbohatší klub v Česku a pro skupinu Synot je toto spojení strategickou záležitostí, která navazuje na partnerství s ligou.

„První etapa byla zviditelnění značky ve velkém fotbale, druhá etapa je produktové zviditelnění některých společností, v tomto případě společnosti Synot Tip v ČR,“ popisuje majitel skupiny Synot Ivo Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nového generálního sponzora Sparty představil ve vysílání Radiožurnálu reportér Mirko Vasić

Partnerství může mít význam i mimo fotbal. „S panem Křetínským jsme se dostali blíž k sobě. Oba jsme zástupci mezinárodních skupin a možná se ve sportu budeme častěji potkávat. Mohla by z toho vykrystalizovat i spolupráce v byznysu,“ dodává podnikatel a zároveň senátor.

Přesná čísla se obě strany rozhodly nezveřejnit. Sparta od příchodu skupiny, kterou reprezentuje právě Daniel Křetínský, tedy od roku 2003 je - kromě jediného roku - vždy na konci období ve ztrátě větší nebo menší, nejvíce to bylo 229 milionů, nejméně 28 milionů. Naposledy 144 milionů korun.

Za uplynulou sezonu ještě výsledky nejsou. Sparta v ní skončila druhá a do nového ročníku chce posílit. Neustále stojí i o Tomáše Rosického.

„Strašně bych si přál, aby Tomáš do Sparty brzy přišel, ale nechci na něj vytvářet nepřímý nátlak. Je to jeho rozhodnutí, musí vyhodnotit svou situaci v Arsenalu a své priority,“svěřuje se majitel Sparty Daniel Křetínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirko Vasić se od předsedy představenstva Sparty Daniela Křetínského dozvěděl také podrobnosti o přestupech na Letnou

V týmu by rád viděl i Václava Kadlece, který v jarní části v pražském týmu hostoval z Frankfurtu. Vyrovnat se ale musel šéf letenských s odchodem Pavla Kadeřábka do bundesligového Hoffenheimu.

„Mohu otevřeně říct, že jsem si to upřímně nepřál, ale v době, kdy prodlužoval smlouvu, jsme udělali rámcové ujednání o tom, za jakých podmínek může odejít. Chtěl jsem, aby odcházel až po odehrané kvalifikaci, Hoffenheim měl okamžitou potřebu,“ zpětně popisuje jednání funkcionář.

„Pro Pavla to byl obrovský sen a my jsme se nakonec rozhodli mu ho umožnit,“ dodává.

Do Sparty teď naopak přišli hlavně zahraniční fotbalisté, podle šéfa klubu v tom ale nebylo žádné prioritní zadání. „Pokud jde o české hráče, stává se, že naše kluby požadují za nadějné hráče opravdu vysoké částky. V tomto smyslu je třeba mít míru, hranici,“ říká s tím, že částky od 15 do 20 milionů považuje za nepřiměřené.

Přestupová politika fotbalové Sparty občas překvapila. Pražský klub totiž nakupoval nebo měl zájem o hráče, které předtím v Česku prodal. „Může to vypadat nelogicky, ale je to osud Sparty. Máme vysoký podíl na mládežnických reprezentacích a nejlepších mladých hráčích. Vychováváme je pro zbytek ligy.“

Čerstvým příkladem je třeba Martin Frýdek, kterého pražský klub vychoval, potom ale v rámci výměny pustil do Liberce. Teď ho ale získal zpět.

„Naše strategie je taková, že v případech, kdy to dává smysl, udržujeme hostování. V jiných případech hráče transferujeme do klubu, který o něj má zájem, ale máme na něj předkupní právo a vysoké procento na dalším transferu, což nás favorizuje k tomu, abychom si ho mohli za příznivých stáhnout, pokud ukáže výkonnost,“ popisuje Daniel Křetínský.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme