Sparta si Evropskou ligu vybojovala v infarktovém závěru, postupuje i Liberec

Tři české týmy měli možnost postoupit do hlavní fáze Evropské ligy. Nakonec se ale ve druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu představí pouze liberecký Slovan. Ten si v domácím prostředí díky hattricku Sýkory pohlídal postup. Sparta na poslední chvíli přetlačila Sønderjyske 3:2. Slavia padla i v Belgii 3:0 a na evropské poháry si počká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor hattricku proti Larnace liberecký Jan Sýkora

Autor hattricku proti Larnace liberecký Jan Sýkora | Zdroj: ČTK

Jako první nastoupil do odvety Slovan Liberec. Ten si z úvodního utkání na Kypru přivezl pod Ještěd výhru 1:0. V domácím prostředí pak od začátku utkání dával jasně najevo, že poslední dva roky, kdy Liberec působil v Evropské lize, nebyly náhoda.

V 8. minutě otevřel skóre domácí Jan Sýkora. Stejný hráč o pouhých sedm minut později zvýšil na 2:0 a bylo jasné, že postup Kypřanů by byl malým fotbalovým zázrakem. Definitivní tečku za prvním úspěšným poločasem dal opět Sýkora.

Liberecký střelec, který byl od trenéra Jarolíma pozván k přípravným utkáním do reprezentace, tak zkompletoval hattrick během dvaatřiceti minut.

Ve druhém poločase již domácí bezpečně kontrolovali výsledek. Inkasovat sice mohli z penalty dvě minuty před koncem, ale hostující Tomas nebyl úspěšný. Liberečtí se tak podívají do hlavní fáze Evropské ligy.

Sparťanská úleva

Pražská Sparta si z Dánska, kde nastoupila proti tamnímu Sønderjyske, přivezla bezbrankovou remízu. V domácím prostředí chtěli Pražané svého soupeře zatlačit a hlavně nepřistoupit na hru dánského trpaslíka, pro kterého by byl postup do Evropské ligy životním úspěchem.

To se jim v prvním poločase zoufale nedařilo. Do překvapivého vedení se tak fostali hosté. V 35. minutě se přes sparťanskou obranu prohnal Uhre a v pádu podstrčil míč pod bezmocným Koubkem.

O pouhých pět minut později bylo na Letné ještě větší smutno. Po hrubce v rozehrávce, kterou předvedl Holek se ve vápně neukvapil Klove a poslal míč podel zkoprnělého brankáře Sparty. V závěru poločasu vykřesal naději kapitán domácích David Lafata.

V 69. minutě dokázal srovnat na průběžných 2:2 také hlavou Šural. V tu chvíli to však pro Spartu bylo pořád málo. V infarktovém závěru ukázal pevnou ruku trenér Ščasný. Na hrot útoku poslal stopera Brabce, který z první akce rozhodl o vítězství 3:2 a o postupu letenského týmu do skupiny Evropské ligy.

Slavia bez šance

Fotbalisté pražské Slavie odjížděli ke svému zápasu s Anderlechtem v nezáviděníhodné pozici. Doma totiž belgickému soupeři nedokázala dát gól a sama tři inkasovala. Záložník červeno-bílých Josef Hušbauer dával svému týmu šance 15 procent.

I tato prognóza však vzala brzy za své. Již ve 22. minutě fauloval slávistický obránce Ngadeua a Tielemans v klidu proměnil nařízenou penaltu. Pět minut před koncem poločasu to bylo již o dva góly. Taktéž z pokutového kopu se trefil Teodorczyk.

Slavia dohrávala utkání jen s přáním neudělat si ostudu. Přesto inkasovala ještě jednu branku. Slavia tak prohrála stejně jako doma, sice to bylo asi s nejtěžším soupeřem z českých týmů, přesto se sešívaní do Evropské ligy nepodívají.

Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme