Sparta v pohárech v Itálii nikdy nevyhrála. V odvetě proti Laziu to chce změnit

Fotbalisté Sparty v historii evropských soutěží UEFA nikdy nevyhráli utkání v Itálii. Dnes odletěli do Říma ke čtvrteční odvetě osmifinále Evropské ligy proti Laziu a rádi by nepříznivou statistiku zlomili. Proti římskému klubu potřebují vyhrát nebo uhrát remízu 2:2 a vyšší, v případě výsledku 1:1 by se prodlužovalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spartu čeká odveta osmifinále EL proti Laziu Řím. Úvodní zápas na Letné skončil 1:1 - na obrázku v akci Ondřej Zahustel (Sparta) a Marco Parolo (Lazio)

Spartu čeká odveta osmifinále EL proti Laziu Řím. Úvodní zápas na Letné skončil 1:1 - na obrázku v akci Ondřej Zahustel (Sparta) a Marco Parolo (Lazio) | Zdroj: Reuters

Uhrát na Olympijském stadionu v Římě postup v evropské soutěži se už jednomu pražskému klubu povedlo. Přesně před dvaceti lety tam účast v semifinále poháru UEFA vybojovali fotbalisté Slavie na úkor tamního AS.

Řada sparťanských mladíků si tehdy přímý přenos České televize nebo Českého rozhlasu asi těžko naladila, a pokud to udělali jejich rodiče, oni ještě boj o semifinále Poháru UEFA prostě nevnímali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spartu čeká odveta osmifinále EL proti Laziu. V v evropských pohárech v Itálii zatím nikdy nevyhrála

„Byl jsem ještě malý; Mně byli asi tři roky, takže si to vůbec nepamatuji,“ usmívají se zástupci ročníku 92 Ladislav Krejčí a Jakub Brabec.

Jejich trenér Zdeněk Ščasný je na tom pochopitelně lépe, co na tom, že jde o největšího rivala letenských fotbalistů.

„Pamatuji si to. Myslím, že je trénoval František Cipro. Ten zápas jsem viděl. Ale je to dávná historie. To s námi nemá nic společného, ten zápas byl úplně jiný. Pro ten náš zápas to neznamená nic, je to jen nějaká vzpomínka“ říká Ščasný. Že by ale na ni rádi sparťané navázali, nepopírá. „Bylo by to nádherné.“

Ovšem minimálně podle výsledku prvního utkání to budou mít mnohem složitější. Zatímco slávistům stačilo s AS Řím prohrát o dvě branky, Sparta potřebuje proti Laziu remízu 2:2 a vyšší nebo ideálně zvítězit, což se jí v Itálii z devíti pokusů ani jednou nepodařilo.

„Kdybychom to vyhráli, bylo by to krásné, ale nás teď čeká určitě nelehký soupeř. Protože kromě kvality, kterou tato mužstva mají, neskutečně pracují. My nemůžeme hrát ani zezadu, pokud nás k tomu nedonutí, ani nějak naivně směrem dopředu. Musíme zvolit takový způsob, který je pro ně nepříjemný, a musíme být nebezpeční. Jinak nemáme šanci uspět," naznačuje Ščasný.

Letenský tým v tomto ročníku soutěže neprohrál, obránce Jakub Brabec ale nechce říkat, že si Sparta letí pro postup.

„Jé, kéž by. Radši bych vám řekl v pátek, že jsme pro něj letěli. Ale naštěstí jsme teď v Evropské lize v takové situaci, že už jakoby nemusíme, ale spíše chceme. Chceme si to užít, chceme postupovat dál, ale určitě tím nejsme nějak svázaní,“ vysvětluje.

Čtvrteční utkání začíná v Římě v 19 hodin.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme