Sparta zdolala Southampton a postoupila ze skupiny, Liberec porazil Karabach

I přes velkou marodku se Sparta dostala do jarní části evropské ligy. V pátém zápase skupiny K porazila na Letné Southampton 1:0 gólem Costy a v tabulce má nedostižitelných 12 bodů. Naději má i Liberec, který v domácím prostředí rozdrtil ázerbájdžánský Karabach 3:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťané se radují, i přes velkou marodku vyhráli skupinu

Sparťané se radují, i přes velkou marodku vyhráli skupinu | Zdroj: Reuters

„Považuju to skoro za neuvěřitelné. Když se podíváte na týmy, jaké jsme měli ve skupině. Jaké mají kádry, jaké mají hráče, a v jakém stavu jsme my. Nejen Sparta, ale celý český fotbal by se tohohle měl hodně vážit,“ řekl těsně po zápase Bořek Dočkal.

Trenér Sparty David Holoubek musí neustále řešit problémy s rozsáhlou marodkou. V péči lékařů byli i stoper Mario Holek a útočník David Lafata, oba ale i přes onemocnění nastupili v základní sestavě. Počítat ale Holoubek mohl s Bořkem Dočkalem a Ondřejem Mazuchem, kteří nastupili po trestech v lize.

Plzeňské naděje pohřbil Džeko hattrickem. Viktoria prohrála v Římě a nepostoupí

Číst článek

Bez ohledu na poslepovanou sestavu vyšel Spartě úvod zápasu. Přečkala úvodní hostující šanci a v desáté minutě šla do vedení. Bořek Dočkal z přímého kopu našel Costu v náběhu a ten otevřel skóre.

Pak se domácí zatáhli. Na střely prohráli první poločas 2:8 a měli jen 35% držení míče. V obranném bloku ale udrželi poločasové vedení.

Hosté byli v tlaku i ve druhém poločase, jenže velké šance měla Sparta. Mareček jen těsně minul, Dočkala vychytal gólman Forster. Největší šanci týmu z jihu Anglie na vyrovnání měl van Dijk, ale mířil mimo.

Vyčerpaná základní jedenáctka odehrála téměř celý zápas, až pak kouč Holoubek poslal na hřiště mladíky z lavičky. I s nimi na trávníku udržela Sparta výhru 1:0 a postup.

Ve druhém zápase prohrál Inter Milán v Izraeli s Ber Ševou 2:3. Izraelský a anglický tým se utkají o druhé postupové místo za Spartou. Favorité z Interu ze skupiny nepostoupí.

Liberec vyhrál 3:0 a stále může postoupit

V těžší pozici byl liberecký Slovan, který je ve skupině J poslední. Tým trenéra Trpišovského má ale stále teoretickou šanci postoupit. Musel porazit aktuálně druhý Karabach, tým, na jehož půdě získal zatím jediný bod.

Prakticky ve stejném okamžiku jako Sparta se do vedení dostal i Slovan. Na Bartošákův centr ze strany si naběhl Egon Vůch a v pádu překonal gólmana Šehiće.

Liberec měl i nadále převahu, Karafiát trefil ještě před poločasovou přestávkou tyč, a tak se druhého gólu Severočeši dočkali deset minut po přestávce. Komličenko byl faulován v pokutovém území a sám nekompromisně proměnil nařízenou penaltu.

Neuběhlo ani pět minut, když si Egon Vůch pohrál u postranní čáry s obráncem a znovu našel Nikolaje Komličenka. Rus zvýšil už na konečných 3:0.

Ve druhém zápase řecký PAOK udolal Fiorentinu 3:2 a má 7 bodů, stejně jako Karabach. Liberec má se čtyřmi body šanci na postup, v posledním zápase ale musí vyhrát v Řecku a spoléhat, že Fiorentina s Karabachem nezaváhá.

5. kolo fotbalové Evropské ligy - skupina K:
Sparta Praha - Southampton 1:0 (1:0)
Branka: 11. Costa. Rozhodčí: Gil - Nevado, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Holek (Sparta). Diváci: 17.429.

5. kolo fotbalové Evropské ligy - skupina J:
Slovan Liberec - FK Karabach 3:0 (1:0)
Branky: 57. z pen. a 63. Komličenko, 11. Vůch. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum - Ekberg, Karlsson (všichni Švéd.). ŽK: Komličenko, Breite - Míchel, Medveděv. Diváci: 4942.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme