Sparťan Kušnír před Lausanne: Důležitý zápas, ale ne rozhodující

Český mistr proti největšímu outsiderovi Evropské ligy ze druhé nejvyšší švýcarské soutěže. I takhle se dá popsat zápas fotbalistů Sparty proti Lausanne, který na Letné začne pět minut po deváté hodině. Domácí se ale tomuto pohledu snaží vyhnout. Stejně jako aspoň navenek nepřipouštějí, že vstupují do dvojzápasu, který bude naprosto klíčový v boji o přezimování v evropských pohárech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Kušnír (vlevo) a trenér Sparty Jozef Chovanec před utkáním s Lausanne

Ondřej Kušnír (vlevo) a trenér Sparty Jozef Chovanec před utkáním s Lausanne | Zdroj: ČTK

„Je tam ve hře ještě dvanáct bodů, takže ‘klíčový‘? Určitě je to důležitý zápas, ale myslím si, že ještě určitě nebude rozhodnuto. Důležitý, ale ještě ne rozhodující,“ pohrával si konečně uzdravený obránce Ondřej Kušnír se slovíčky klíčový, rozhodující a důležitý. Pro domácí utkání s Lausanne nakonec vybral poslední výraz.

Není se čemu divit, slova klíčový a rozhodující obvykle vytvářejí na ty, kterých se týkají, větší tlak. Jenže pro sparťany dnešní zápas rozhodující být může, a to v případě, že ho nezvládnou. Ve hře je sice zmíněných 12 bodů, ale v Palermu nebo proti CSKA Moskva k nim povede nepoměrně složitější cesta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sparťan Kušnír před Lausanne: Důležitý zápas, ale ne rozhodující

„Důležitý ten zápas určitě je z pohledu možnosti našich ambic hrát v dalších zápasech o postup,“ uvědomuje si trenér Jozef Chovanec.

Sparťané jsou zkrátka ve skupině, kde útok na postup vyhlásili tři ze čtyř týmů. Dnešní soupeř Pražanů se mezi ně nepočítá, ale do postupové hry se vloží v okamžiku, kdy některého ze soupeřů obere o body, se kterými tři ambicióznější členové skupiny „F" víceméně najisto počítají.

„Žádné body jsme ve skupině ještě nezískali, to je pravda. Ale to neznamená, že neumíme hrát fotbal. Třeba v Palermu jsme měli šance, smolně jsme prohráli, ale aspoň bod jsme si zasloužili. Je mi vcelku jedno, co se o nás říká. My jsme rádi, že hrajeme evropský pohár, užíváme si to a další šanci uhrát první body máme teď v Praze,“ dodává sobě a hlavně svým hráčům kuráž trenér Martin Rueda.

Jeho tým se do Evropské ligy kvalifikoval coby finalista švýcarského poháru, kde prohrál s účastníkem Ligy mistrů Basilejí. Ve druhé švýcarské lize hraje Lausanne o postup a v předkolech evropského poháru vyřadil švýcarský tým srbský Čačak, dánské Randers a hlavně Lokomotiv Moskva.

Dobře složený tým

„Hrají otevřený fotbal, nevyzpytatelný, jsou pracovití. To mužstvo je dobře poskládané. Jsou tam mladí talentovaní hráči, jsou tam hráči starší. Celestini, kterému je pětatřicet, zkušený, velice zkušený hráč, který působil v Olympique Marseille,“ prohlásil Josef Chovanec.

Trenér Sparty navíc dodal poznatky ke hře švýcarského týmu. „Já jsem měl možnost vidět dva zápasy Evropské ligy, jak hráli s CSKA a hlavně ten poslední zápas v Palermu, kde si myslím nezasloužili prohrát, dostali branku až v závěru. Lze od nich očekávat poctivý výkon, konstruktivní hru bez nějakého velkého nakopávání míčů, dobrou organizaci hry.“

Inu, Švýcaři se nezapřou, jak vyplývá ze slov Jozefa Chovance. Ale také dvěma Brazilci reprezentovaná kreativita má místo v dresu Lausanne, podle některých zdrojů nejstaršího fotbalového klubu na evropském kontinentu.

Ten před sedmi lety zbankrotoval, ale dnes už hraje Evropskou ligu. Konkrétně na Letné od jednadvaceti hodin a pěti minut. S Radiožurnálem můžete být u toho především díky přímému přenosu druhého poločasu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme