Speciální linka má v Británii pomoci zneužívaným fotbalistům. Přijala už 860 hovorů, nahlášených obětí je 350

Během pouhého prvního týdne fungování (od 23. do 29. listopadu) zaznamenala speciálně zřízená linka dětské charity NSPCC, která se zabývá sexuálně zneužívanými fotbalisty ve Velké Británii, 860 hovorů. První tři dny předala organizace více než 60 případů policii, což je třikrát víc než při skandálu moderátora Jimmyho Savilea, který zneužíval stovky dětí a žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Celkový počet obětí sexuálního zneužívání trenéry a skauty v anglickém mládežnickém fotbale v 70. a 80. letech minulého století stoupl už na 350.

Lavinovou reakci spustilo přiznání bývalého fotbalisty Andyho Woodwarda, který o svém traumatu promluvil 16. listopadu v rozhovoru pro deník The Guardian po více než třiceti letech. Postupně se začali přidávat další a další hráči. Po spuštění linky zavolalo 50 lidí během dvou hodin.

Výkonný ředitel NSPCC Peter Wanless řekl: „Počet vysoce postavených fotbalistů, kteří promluvili o jejich utrpení, právem upoutal pozornost celé země.“ Podle něj to tak odhaluje znepokojující rozsah zneužívání napříč sportem. V současné době vyšetřuje případy 15 policejních jednotek.

John Brown z dětské charity NSPCC řekl, že některé hovory na lince byly o aktuálním zneužívání, a že by bylo naivní domnívat se, že všechny záležitosti byly v minulosti.

Odsouzen na šest let

Linka, která je k dispozici 24 hodin denně, byla zřízena za podpory Fotbalové asociace, která – stejně jako kluby, vedle Crewe Alexandra či Newcastlu třeba i Chelsea či Manchester City – rozjela vlastní vyšetřování. Chce zjistit, zda nebyla v minulosti podezření na pedofilii v mládežnických kategoriích přehlížena.

Jedním z posledních fotbalistů, kteří vypověděli o sexuálním zneužívání během dětských let, je bývalý hráč Newcastle United – nyní čtyřicetiletý David Eatock. Po dobu tří let, mezi 18. a 21. rokem, ho měl sexuálně obtěžovat kouč George Ormond, který byl za zneužívání odsouzen k šesti letům vězení v roce 2002.

David Eatock nebyl součástí skupiny chlapců, za jejichž obtěžování byl Ormond odsouzen k šesti letům. Byl nazván jako „dravý násilník mladých chlapců“.

Poprvé prý Ormond začal obtěžovat Eatocka v době, kdy si procházel těžkým obdobím, protože jeho otec měl rakovinu tlustého střeva. „Nikdy jsem neměl důvod vidět se s Ormondem, ale on mě vyhledával.“ Eatocka si vyhlédl už v předchozím fotbalovém klubu.

Eatock se nejprve se svým tajemstvím svěřil manželce, ale na policii jít nechtěl. Nyní navštěvuje terapeuta, který mu pomáhá vyrovnávat se se vším, co se pojí s jeho utrpením v minulosti.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme