Společně můžeme porazit ebolu, bojuje proti nemoci 11 fotbalových hvězd

Epidemie eboly není lhostejná ani světovému fotbalu. Už se kvůli němu měnilo dějiště jednoho velkého turnaje, někteří hráči se ocitají v izolaci, a naopak největší fotbalové hvězdy planety se tento týden zapojily do kampaně, která má pomoci šíření smrtelné nemoci zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do kampaně se zapojilo 11 hvězd světového fotbalu, mezi nimi i Cristiano Ronaldo

Do kampaně se zapojilo 11 hvězd světového fotbalu, mezi nimi i Cristiano Ronaldo | Zdroj: Reuters

„Společně můžeme ebolu porazit,“ hlásají hvězdy Realu Madrid nebo Chelsea slogan v kampani Mezinárodní fotbalové federace, která ve spolupráci s lékaři sestavila jedenáct doporučení pro ty, kterým nákaza smrtelnou horečkou nejvíce hrozí.

Od celosvětové popularity fotbalu a jeho osobností si FIFA i lékaři slibují, že mohou podnítit k prevenci i ty Afričany, kteří se jinak k metodám západní medicíny stavějí s nedůvěrou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kampani fotbalových hvězd proti ebole informuje redaktor ČRo Jan Kaliba

Kromě Cristiana Ronalda, Didiera Drogby a Garetha Balea se mezi fotbalovými posly lékařské osvěty objevují třeba Brazilec Neymar nebo kouč Bayernu Guardiola a každá ze symbolické jedenáctky osobností hlásá jedno z jedenácti hesel, jako třeba „rozpoznejte příznaky", „vyhledejte pomoc pro bezpečný pohřeb obětí eboly" nebo „vyhýbejte se tělesnému kontaktu s nakaženými".

Ale i samotný fotbal bojuje s nebezpečím, které ebola znamená - nikdo například neví, co může způsobit Africký pohár národů, tedy kontinentální mistrovství, které se bude hrát v lednu a na které se nakonec kvalifikovala i Guinea, jedna ze zemí nákazou nejvíce postižených.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru Ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

Guinejci, které reprezentuje i nedávný soupeř fotbalistů Sparty - útočník Slovanu Bratislava Seydouba Soumah - jsou na tenhle počin v těžkých časech své vlasti hrdí. Postoupit zvládli, i když domácí zápasy nesměli hrát ve své zemi a přijali pomocnou ruku od Maroka, kde nastupovali k zápasům, a Beninu, kde měli tréninkový kemp.

Svět je ale ostražitý. Třeba v Maroku guinejským hráčům dvakrát denně měřili teplotu a záložníkovi Traorému po návratu do Německa, kde hraje Bundesligu za Mönchengladbach, hrozili karanténou.

Maročany mrzí, že neuspořádají africký fotbalový šampionát. Rozhodnutí ale chápou

Číst článek

Nejsilněji ale vyjádřilo obavu z viru ebola paradoxně právě Maroko, které nechalo na svém území hrát kvalifikační zápasy Guinejce, ale závěrečný turnaj o Pohár afrických národů v lednu pořádat odmítlo.

„Postavili to tak, co je pro zemi důležitější. Jestli je důležitější zdraví občanů a všech návštěvníků Maroka, nebo tato sportovní událost,“ vysvětluje pro Český rozhlas česká velvyslankyně v Maroku Michaela Froňková.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme