Šrouby, býčí hlava, protesty. Lipsko je mezi fanoušky neoblíbené, teď může jít do čela bundesligy

V německé bundeslize jsou největším překvapením, ale i nejvíc nenáviděným klubem. Pokud fotbalisté Lipska večer získají aspoň bod v Leverkusenu, dostanou se do čela německé nejvyšší soutěže. Takový pozitivní ohlas, jako mělo třeba loňské tažení anglického Leicesteru, se ale čekat nedá. Fanoušci ostatních německých klubů totiž Lipsku vyčítají, že je pouhým marketingovým nástrojem, a protestují proti němu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí kanadští fotbalisté vyrůstají pod vedením českého trenéra Vladana Vršeckého. Ilustrační foto

Mladí kanadští fotbalisté vyrůstají pod vedením českého trenéra Vladana Vršeckého. Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Klub totiž v roce 2009 založila firma Red Bull, která se snaží obejít několik pravidel fungujících v německém fotbale řadu let. Začíná to už u názvu. Celky v něm nesmí mít sponzory, takže zkratka RB Lipsko oficiálně neznamená Red Bull, ale RassenBallSport - v překladu travní míčový sport.

A jde také o formu vlastnictví - kromě Wolfsburgu a Leverkusenu, kde koncerny Volkswagen a Bayer založily týmy před desítkami let pro rozptýlení zaměstnanců, musí většina klubu patřit jeho členům.

Jenže zatímco členství v Bayernu Mnichov stojí 60 eur ročně a platí ho přes 270 tisíc lidí, v Lipsku to vyjde ročně na 1000 eur, a členy klubu se tak stalo jen 17 zaměstnanců Red Bullu. Fanoušci ostatních týmů jsou na to dost citliví a zorganizovali řadu protestů.

Drážďany dostaly za useknutou býčí hlavu pokutu 60 tisíc eur

Číst článek

Ty začaly už při prvním soutěžním utkání Lipska v páté nejvyšší soutěži. Část příznivců Jeny napadla nejdřív klubový autobus a pak i hráče, které poplivala.

Letos například fanoušci Frankfurtu naházeli na trávník šrouby, ti z Dortmundu odmítli do Lipska odcestovat a ultras Drážďan v zápase německého poháru hodili na trávník opravdovou býčí hlavu. Nenávist vůči Lipsku ale podle obránce Hoffenhemu Pavla Kadeřábka nebude trvat věčně.

Nenávist podle Kadeřábka ustoupí

„Já jsem tedy naštěstí nenávist nezažil, ale slyšel jsem, že taková nenávist byla i proti Hoffeinheimu. Taky vznikl z ničeho, postupoval z páté ligy, takže ta nenávist byla, ale časem ustoupila, takže si myslím, že to bude stejný případ i u Lipska,“ říká Pavel Kadeřábek.

Lipsko ale poutá pozornost také svými výkony a zajímavou přestupovou strategií. Na rozdíl od dalších bohatých klubů neskupuje Lipsko žádné velké hvězdy.

Vybírá si zásadně mladé hráče - teď má věkový průměr kádru 23 let a také má daný limit na výplaty, takže hráče nepřeplácí. Výsledkem téhle strategie Ralfa Ragnicka je energický rychlý fotbal, díky kterému se dnes jediný východoněmecký tým může dostat do čela bundesligy.

Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme