Startuje fotbalová Liga mistrů. O historicky první obhajobu bude usilovat Real

Osm zápasů dnes zahájí fotbalovou Ligu mistrů. Titul z nejprestižnější klubové soutěže bude obhajovat Real Madrid. Český tým bude oproti minulé sezoně chybět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Real Madrid v úvodním čtvrtfinálovém utkání nasázel Dortmundu tři góly

Real Madrid v úvodním čtvrtfinálovém utkání nasázel Dortmundu tři góly | Zdroj: Reuters

"Bílý balet" je včetně Poháru mistrů evropských zemí nejúspěšnějším celkem historie, soutěž vyhrál už desetkrát.

Oproti minulé sezoně Real Madrid navíc ještě vyšperkoval svůj už tak nabitý kádr. Prezident klubu Florentino Pérez přivedl hvězdy mistrovství světa Jamese Rodrígueze, Toniho Kroose a Keylora Navase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na start nového ročníku Ligy mistrů se zaměřil reportér Jan Suchan

Směrem pryč ale zamířily loňské opory Angel di Maria a Diego Lopéz a Realu nepřejí ani historické statistiky. V novodobých dějinách Ligy mistrů se zatím žádnému týmu nepodařilo zvítězit ve finále dvakrát po sobě. Silných celků, které se o to pokoušely, byla přitom celá řada.

Zkraje 90. let Ajax Amsterdam, na přelomu tisíciletí Manchester United a také Galacticos , slavný výběr právě Realu Madrid se Zidanem, Raúlem nebo Figem, naposledy pak třeba Barcelona.

Ohledně šancí na prvenství v soutěži experti favorizují také Bayern Mnichov, Chelsea a Barcelonu. Překvapit může ale i některý z dalších celků, jako například ambiciózní Porto před deseti lety.

České kluby se na rozdíl od loňského ročníku v soutěži nepředstaví, Sparta jako ligový vítěz se do základní skupiny neprobojovala. O českou stopu se tak můžou postarat jen jednotliví hráči.

Z Čechů nastupuje jen Vaclík

Na soupiskách týmů Ligy mistrů jsou Češi čtyři. Jenže rovnou tři z nich teď nemají ve svých klubech příliš dobrou pozici.

Pravidelně nastupuje pouze brankář Basileje Tomáš Vaclík, jeho spoluhráč z obrany Marek Suchý vysedává v posledních zápasech jen na lavičce, a stejně tak gólman Chelsea Petr Čech. Záložník Arsenalu Tomáš Rosický strávil víkendový šlágr proti Manchesteru City dokonce pouze na tribuně.

Ale právě pro Čecha i Rosického by Liga mistrů mohla být šancí, jak ukázat své kvality, protože se dá čekat, že trenéři Mourinho i Wenger dají šanci náhradníkům.

Lucie Výborná, Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme