Steaua byla pro české kluby vždycky nepříjemná, říká před odvetou kouč Sparty Ščasný

Dnes je Steaua Bukurešť překážkou pražské Sparty na cestě do skupinové fáze fotbalové Ligy mistrů. Český tým bude hrát v Rumunsku odvetu třetího předkola po výsledku 1:1 doma na Letné. Ale za měsíc už jeho soupeř nemusí svým způsobem vůbec existovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisty Sparty dnes v Rumunsku čeká odveta 3. předkola LM

Fotbalisty Sparty dnes v Rumunsku čeká odveta 3. předkola LM | Zdroj: ČTK

Když se zrovna nehraje fotbalový zápas, slouží obří národní stadion Bukurešťanům jako ideální místo, kolem kterého se dá běhat, jezdit na kole či bruslích nebo tlačit kočárek. Steaua tu našla nový domov, protože z toho tradičního dostala výpověď od rumunského ministerstva obrany.

Tím ale vzájemné handrkování nekončí. Zrovna teď klubu běží 30denní ultimátum, aby začal respektovat dva roky staré rozhodnutí soudu a přestal používat svůj název. Ten název, pod kterým Steaua před 30 lety vyhrála předchůdce Ligy mistrů a který jí v Evropě sám o sobě dodnes zaručuje respekt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Steaua je kvalitní soupeř, který má hodně reprezentantů, říká před odvetou předkola LM trenér Sparty

„Pořád platí to samé. Steaua je nepříjemný soupeř. Je to rumunský soupeř a pro české kluby to nikdy nebylo oblíbené mužstvo. Stejně jako Sparta a ostatní mužstva má sinusoidu nahoru dolů. Nicméně to mužstvo je silné, má hodně reprezentantů,“ říká před dnešní odvetou v Bukurešti sparťanský kouč Zdeněk Ščasný, který ještě coby aktivní hráč pozoroval Steauu v době největší slávy.

Tenhle rumunský klenot založený v podobné době a na podobném principu jako naše Dukla se ale po roce 1989 s armádou rozešel a podobně jako revoluce, ani tahle rozluka nebyla v Rumunsku sametová.

Její následky stále řeší právníci a je možné, že jméno Steaua z evropské fotbalové mapy zmizí. Už dnes večer by ji aspoň na hřišti ráda vygumovala pražská Sparta.

Souboj o postup do play-off Ligy mistrů začne v 19.45 českého času. V kompletním přímém přenosu můžete zápas poslouchat na streamu Českého rozhlasu Sport.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme