Stopera Suchého srovnávají ve Spartaku Moskva se slavným Vidićem

Fotbalisty Sparty čeká zítra druhý duel ve skupině Evropské ligy. Na vypůjčeném stadionu CSKA na předměstí Moskvy se utkají s největším favoritem skupiny, a dost možná i celé soutěže. O útočných kvalitách "armádního" celku básní všichni, kteří se s ním v poslední době seznámili, včetně několika Čechů v ruské lize. Jedním z nich je také stoper národního týmu a zároveň moskevského Spartaku Marek Suchý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavia - Janov: Marek Suchý v souboji se Scarpim

Slavia - Janov: Marek Suchý v souboji se Scarpim | Zdroj: ČTK

Marek Suchý je v posledních letech třetím z českých stoperů v moskevském Spartaku, a z trojice Kováč, Jiránek, Suchý je právě on tím nejlepším. Alespoň si to myslí fanoušci, kteří bývalého obránce Slavie přirovnávají k srbskému zadákovi Nemanjovi Vidićovi, před lety také fotbalistovi ruského klubu.

„To srovnání je samozřejmě hezké. Když dnes vidím Vidiće, jak dělá kapitána v Manchesteru, tak je to určitě pocta. Ale teď jsem rád, že nastupuji, konkurence v týmu je pořád, musím na sobě pořád pracovat,“ prohlásil Suchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stopera Suchého srovnávají ve Spartaku Moskva se slavným Vidićem

To, že teď Marek Suchý pravidelně hraje, trenér národního týmu Michal Bílek určitě vítá, vždyť obránce Spartaku povolal na následující kvalifikační dvojzápas se Skotskem a v Lichtejnštejnsku, a nemusí jít jen o další sbírání zkušeností.

Zařazení Michala Kadlece z obvyklého kraje doprostřed se v minulém duelu s Litvou neosvědčilo, a tak se teď může Marek Suchý právem cítit jako ten, který by měl dostat vedle Romana Hubníka šanci ve stoperské dvojici, a zahrát si tak po čase opět v Edenu, kde se reprezentace 8. října představí.

„Když jsem s trenérem mluvil, tak samozřejmě říkal, že základem je hrát v klubu, podávat dobré výkony a potom se uvidí. Takže na tom se snažím pracovat, abych v klubu hrál a potom ta šance může přijít. Určitě nebudu vyhlašovat přes média, že bych něco cítil. Já jsem s trenérem mluvil, on mi to řekl, jak jsem vám to říkal. Uvidíme, jak to bude. Já jsem připravený a určitě bych se ničeho nebál,“ nechce předbíhat Marek Suchý, ale logický krok by to byl, za kvalitnější klub nikdo z jeho konkurentů v reprezentaci nehraje.

Ostatně i český obránce si pochvaluje do jakého týmu před časem ze Slavie odešel. „Co se týká Spartaku, tak to je top mančaft. Vidíte, že můžeme hrát i v Evropě, v Lize mistrů – máme dva zápasy, šest bodů. Je to super, když vidíte ty hráče, třeba u nás Brazilce. Prostě je jiné hrát Ligu mistrů se Spartakem než se Slavií. Ta kvalita, hlavně vepředu, tak je úplně někde jinde. Prostě poznávám, jaké to je na trošku vyšší úrovni a jsem rád, že jsem u toho.“

Problémy Slavie

Jedna věc ale Marku Suchému radost kazí, i přestože teď dýchá pro moskevský Spartak, stále se cítí slávistou, takže i pozorně sleduje dění v bývalém klubu .

„Když hrají v televizi a mám šanci, tak se samozřejmě koukám. Třeba když jsem viděl derby, tak myslím, že to byl nejlepší zápas Slavie. Prostě dopadlo to tak, jak to dopadlo, takový fotbal bývá. Určitě je vidět, že v týmu není pohoda, nespadne tam nic a nevypadá to, že by tam mohly být nějaké hráčské změny, co se týká těch finančních problémů. Ale ta situace už ve Slavii byla, a když se bude dávat šance mladým, jak to bylo řečeno, tak se to zase může povést. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet. Jsem pořád fanoušek Slavie a držím pořád palce,“ řekl slávistický odchovanec Marek Suchý.

Když má ale problémy jeho bývalý klub, neznamená to, že by nepřál úspěch svému odvěkému rivalovi. „Těžko říct, uvidíme, jak dopadnou ve čtvrtek.“

Právě Spartu teď čeká duel na hřišti jednoho z favoritů celé soutěže CSKA Moskva. „Myslím, že Sparta předvedla super výkon proti Palermu. Samozřejmě CSKA je také velice kvalitní mančaft, sám jsem zvědavý, jak se ten zápas bude vyvíjet. Vzadu mají zkušené hráče, střední obránce ruské reprezentanty. Vepředu mají sílu, je tam Doumbia, Vagner, Necka (pozn. Tomáš Necid). Ten tým je určitě silný. Sparta si bude muset určitě pohlídat útočníky,“ radí Marek Suchý.

Necid se nesloží

Dvaadvacetiletý stoper bude držet palce českému týmu, ale zároveň i kamarádovi a bývalému spoluhráči ze Slavie Tomáši Necidovi, který teď nemá to štěstí, že může pravidelně nastupovat. Ale podle Marka Suchého Tomáš Necid není typem hráče, který by se tím příliš trápil.

„Není to pro něj jednoduché ta pozice. Ale myslím, že pokaždé, když tam naskočí, tak je jeho vlastnost, že je nebezpečný, tak on to dokáže během pár minut. Že by si z toho dělal hlavu to určitě ne. Teď tam přišel a uklidil to pěkně. Takže jsem mu hned napsal, že to tam pěkně uklidil plácou. Jsem zvědavý, jak se ten zápas bude vyvíjet. Ono se hraje až v devět, ještě se hraje na ‘Chimkách‘, což je docela na kraji města, daleko. My hrajeme už v neděli, takže se budu spíš koukat doma v klidu, odpočívat.“

A Marek Suchý může i poslouchat český komentář. Ze zápasu CSKA - Sparta odvysílá Radiožurnál vstupy z prvního a přímý přenos druhého poločasu.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme