Strašák jménem Island. Děsivým rituálem chce zahnat galského kohouta

Bude proti nim stát celá Francie a plný národní stadion v Saint Denis na severu Paříže. Islanďané, kteří svým úspěchem zpestřují letošní mistrovství Evropy, nastoupí ve 21 hodin k dalšímu historickému zápasu. A taky mají pro čtvrtfinále Eura své zbraně – kromě těch fotbalových i speciální choreografii, která se stala hitem šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandští fanoušci jsou zpestřením letošního Eura

Islandští fanoušci jsou zpestřením letošního Eura | Zdroj: Reuters

Natažené paže tleskají nad hlavou a postupně zrychlují frekvenci. K tomu temné výkřiky z hloubi severských hrdel.

Islandští fanoušci rozjíždějí toto představení na tribunách jako jedno tělo. Po zápase se k nim při děkovačce přidávají i fotbalisti a doma na Islandu dokonce i celé davy na loukách a náměstích u velkoplošných obrazovek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stejně jako se rozšířil pokřik severoirských fanoušků Will Grigg Is On Fire, ani rituál islandských fanoušků nezůstává ve světě bez povšimnutí

„Víme, že jsme si naším vystoupením získali spoustu fanoušků po celém světě. A hlavně ta podpora, co cítíme od lidí doma, je fantastická,“ říká záložník Birkir Bjarnason o celonárodním rituálu, který už islandské firmy začínají využívat v reklamních kampaních.

Právě sborové tleskání nad hlavou asi nejnázorněji ukazuje islandskou sounáležitost. Ale celé to má ještě jiný účel – jde o jakousi obdobu maorského bojového tance haka, kterým novozélandští ragbisté straší soupeře.

„Je to příjemné a děsivé. Stalo se to takovou naší značkou, pevně spojenou s islandským sportem. Určitě v tom budeme pokračovat. Navozuje to skvělou atmosféru, lidi nám tím posílají pozitivní energii a my si ji bereme. I v tom transu a soustředění to při zápase jasně vnímám. Tuším, že si to naši fanoušci vypůjčili z polské házené,“ myslí si Aron Gunnarsson.

Ten svou vizáží pravého Vikinga s plnovousem a tetováními na obou rukou nahání strach, ale jeho vysvětlení je jenom jednou z několika verzí.

Další říká, že tento teď tolik populární způsob povzbuzování a oslavy přejali do islandského fotbalu fanoušci klubu Stjarnan jako památku na předloňské tažení Evropskou ligou, kde se to naučili ve skotském Motherwellu.

Ale romantické duše nejvíc ocení, co o původu tohoto živoucího talismanu šíří kouč Islandu Heimir Hallgrímsson.

„Chceme si to uchovat jako mytické tajemství, takže vám cizincům nebudeme říkat, v čem spočívá jeho kouzlo. Pokud to soupeřům nahání strach, tak to funguje a my jsme tím nadšení, takže nic neprozradím. Ale je to vikingská tradice, takže si dávejte pozor!“ varuje Hallgrímsson.

Před nedělním čtvrtfinále je to vzkaz hlavně pro domácí francouzské fotbalisty. Zápas startuje ve 21 hodin.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme