Striktní pravidla v Dánsku Novákovi vyhovují. Jsem na sebe tvrdší, říká fotbalový reprezentant

Bohatstvím ani prestiží to není Anglie, dynamikou za Německem zaostává, ale i tak má dánský fotbal od každého trochu. Diváci v Mladé Boleslavi nebo posluchači ČRo Sport se o tom večer, kdy začne přípravný zápas Česko-Dánsko, sami přesvědčí. Obránce Filip Novák má v tomhle oproti všem náskok – ligu i životní styl Dánů poznává od loňského srpna, kdy přestoupil do Midtjyllandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V minulosti Filip Novák (v červeném) souboje nevyhledával, tvrdé tréninky v Dánsku ho ale naučily

V minulosti Filip Novák (v červeném) souboje nevyhledával, tvrdé tréninky v Dánsku ho ale naučily | Zdroj: Reuters

„Kachnu občas máme, na tom není nic zlého, ale vesměs se vůbec nesmaží. U nás to vidím na každém rohu. Máme to kousek k moři, takže jíme čerstvé ryby – a zdravá strava tělu pomáhá,“ líbí se Filipu Novákovi zdravý severský životní styl.

A zdravá strava zase pomáhá tělu, které mu v Dánsku hlídají mnohem pečlivěji než předtím v Jablonci. Už jen změna kuchyně českého obránce změnila k lepšímu i fotbalově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dánsko mě naučilo být na sebe tvrdší. V Česku jsme si šli lehce zahrát, tam je to jízda, porovnává Filip Novák tréninky v zemích úterních soupeřů

„Každý týden nám měří tuky, svaly, takže přesně vědí, v jakém rozmezí se pohybujeme. Jsem tam pod větším drobnohledem. Máme to tak i v reprezentaci, a jelikož jsem na to zvyklý z klubu, nemám s tím tady problém. Ještěže mě tam měří. Kdybych se měl každý měsíc modlit za výsledky, asi bych to nezvládl,“ pousmívá se Novák.

V úterý v Mladé Boleslavi tedy můžeme proti českému týmu čekat armádu osvalených fotbalistů, kteří svou sílu na hřišti umějí využívat – už i Nováka tím dánské prostředí nakazilo.

„Když jsem hrál v Česku, moc jsem nevyhledával souboje a silový fotbal. To mi chybělo do hráčského portfolia. Dánsko mě naučilo být na sebe tvrdší. Oni to budou řezat naplno, nenechají žádný balon zadarmo,“ vyzrazuje Novák o úterním soupeři týmu Karla Jarolíma.

Rozdíl je podle něj i v přístupu k tréninku. „V Česku jsme si šli lehce zahrát. Tam je to jízda. Pak je pro ně jednodušší návyky z tréninku dělat v zápase,“ dodává zadák Midtjyllandu.

Poslední přípravné klání pro českou i dánskou reprezentaci v letošním roce začne v Mladé Boleslavi o půl deváté. Celé ho odvysílá ČRo Sport.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme