Střížkovští Bohemians nedostali licenci, budou se opět soudit

Bohemians Praha mizejí z mapy profesionálního fotbalu a slibují svazovému vedení vendetu. Tak se dá volně shrnout dění na zasedání ligového shromáždění, kde střížkovský klub nedostal licenci pro druhou ligu. Podle střížkovské strany jde o další stadium svazové snahy tento klub zlikvidovat, předseda fotbalové organizace Ivan Hašek to odmítá. A licenční komise už začíná řešit, jestli pustí do druhé nejvyšší soutěže Ovčáry, druhý klub uplynulého ročníku České fotbalové ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohemians Praha logo

Bohemians Praha logo

Střížkovští Bohemians dostali druholigovou licenci s podmínkou, že do 4. června zaplatí šestimilionovou pokutu, kterou jim během jara vyměřila disciplinární komise. To se nestalo, a tak teď Střížkovští o licenci přišli.

„Rozhodnutí je definitivní a není možnost odvolání. Pro klub to znamená, že nemá oprávnění pro start v profesionální soutěži, kterými jsou u nás Gambrinus liga a 2.liga. Čili v tuto chvíli by měl být účastníkem České fotbalové ligy od příštího ročníku. Už jsme nějakým způsobem zahájili jednání s potencionálními postupujícími. Do úvahy připadá klub Ovčáry-Nedomice,“ řekl předseda licenční komise svazu Stanislav Rýznar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střížkovští Bohemians nedostali licenci, budou se opět soudit

Zástupci Bohemians Praha ovšem svou absenci ve druhé lize rozhodně nepovažují za hotovou věc. A pokud jim start skutečně nebude umožněn, hodlají fotbalový svaz žalovat a vymáhat náhradu škody způsobené neúčastí v profesionální soutěži.

„Budeme to řešit soudní cestou a budeme se domáhat svého práva, jako už to děláme zhruba pět let. Podáme novou žalobu na toto rozhodnutí. Nechal jsem to prostudovat několika advokátním kancelářím. Všichni se za břicho popadali,“ tvrdí šéf Bohemians Praha Josef Jícha, který v tuto chvíli neví, jakou soutěž vlastně bude první tým střížkovského klubu hrát.

V jednom momentu dokonce Jícha zauvažoval o pozastavení sportovní činnosti, jenže brzy tuto myšlenku opustil, aby si nevyrazil z ruky zbraň pro soudní souboj o náhradu škody. Kdyby jeho klub zaplatil šestimilionovou pokutu, nárok na účast ve druhé lize by neztratil.

Pokuta neexistuje

Jenže podle Jíchy už žádná pokuta neexistuje a není tedy co komu hradit. „My jsme dostali licenci pod podmínkou zaplatit do 4.6. pokutu šest milionů korun. Což jsme nezaplatili z jednoduchého důvodu, protože 1.6. ORK zasedlo a vydalo usnesení, kterým zrušilo rozhodnutí disciplinární komise. A pro mne, jako člena, je to jasný signál, že nemusím platit.“

Jícha navíc k celé věci dodává. „Dodneška jsem nedostal žádný papír od svazu, že by to bylo jinak. Žádný papír proč jste nezaplatili, žádné vysvětlení. Až nám prostě řekli, že nemáme licenci. A rozdali rozlosování bez nás.“

Stará Odvolací a revizní komise se skutečně dva dny před mimořádnou valnou hromadou, na které delegáti zvolili komisi novou, sešla a rozhodla. Jenže v pochybném složení a v rozporu s dohodou, že už vzhledem k vnitřním rozporům jejích členů a dlouhodobé nefunkčnosti nebude vykazovat žádnou činnost v kauzách Bohemians.

Stará ORK neměla mandát

Předseda svazu Ivan Hašek proto rozhodnutí staré ORK z 1. června nebere v potaz. „Je nulitní, to znamená neexistující. Protože ta ORK, která zasedala, neměla mandát k tomu zasedat. Byli tam lidé, kteří vůbec neměli mandát, aby zasedali. Myslím, že je to naprosto jasné a zřetelné stanovisko. Vůbec nebyla svolaná ORK, někteří vůbec nebyli pozváni. Takže tohle bylo setkání tří lidí, kteří mají jeden zájem.“

A to zájem, který šel na ruku Bohemians Praha. Ti ústy svého šéfa Josefa Jíchy stále opakují, že se fotbalový svaz snaží jejich klub zlikvidovat. K tomu zaujímá předseda Hašek voltairovské stanovisko - nesouhlasí, ale respektuje Jíchovo právo na taková prohlášení.

„Pan Jícha mluví, tak jak mluví. A může, protože je tady demokracie. Já tvrdím, že svaz měří všem stejně. Máme právní rozbory a pokračujeme naprosto podle práva a regulí, podle toho „padni, komu padni“. Myslím si a vím, že jednáme (svaz) naprosto rovnoprávně se všemi stranami,“ říká Hašek a na to, že svazu přibude další soudní spor, je připravený.

Ostatně fotbalový svaz jich v případu tří klubů s názvem Bohemians vede počet, na jehož vyjádření potřebujete dvouciferné číslo.

Jan Kaliba, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme