Strůjce fotbalového zázraku i nacista s rozkazy od Hitlera. Trenér Herberger se narodil před 120 lety

Přesně před 120 lety se narodil strůjce "bernského zázraku". Překvapivý triumf západoněmeckých fotbalistů na mistrovství světa 1954 ve Švýcarsku patří k událostem, které pomohly ke zrodu nového Německa po druhé světové válce. Německý tým ke slavnému vítězství 3:2 ve finále nad Maďarskem dovedl Sepp Herberger. Trenér, který má ovšem i problematickou minulost člena NSDAP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sepp Herberger na snímku z roku 1966

Sepp Herberger na snímku z roku 1966 | Foto: Fotobanka Profimedia

Němci se předtím na žádném mistrovství světa tak daleko nedostali a devět let po konci druhé světové války dokázal Sepp Herberger vybudovat mužstvo, které sice po osmi minutách finále prohrávalo 0:2, ale nakonec utkání otočilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sepp Herberger se narodil před 120 lety. Bernský zázrak připomněl jan Kaliba

Rozhlasový komentátor Herbert Zimmermann zahajoval svou reportáž z finále světového šampionátu ve Švýcarsku slovy o velké senzaci a fotbalovém zázraku. Západní Němci totiž připravili jedinou porážku jinak nepřemožitelných Maďarů mezi lety 1950 a 1956.

Bernský zázrak, jak se zápasu říká, vstoupil nejenom do historie německého a světového fotbalu, ale stal se také součástí západoněmecké populární kultury. Postava Seppa Herbergera se mimo jiné stala ústředním hrdinou celovečerního hraného filmu Das Wunder von Bern.

Ovšem když Seppa Herbergera před devíti lety uváděli do nově vznikající síně slávy nadace Deutsche Sporthilfe, vzbudilo to v Německu rozruch. Někteří jí začali dokonce říkat Síň ostudy, protože v ní chyběli Michael Schumacher nebo Boris Becker, zato tam byly některé osobnosti s problematickou nacistickou minulostí.

Jednou takovou je také právě Herberger, který vstoupil do NSDAP v roce 1933 a německou fotbalovou reprezentaci vedl i těsně před druhou světovou válkou a během ní. Mimo jiné měl od Hitlera úkol vytvořit nepřemožitelné mužstvo, do kterého Němci neúspěšně lákali také slávistu Josefa Bicana. Hlavním cílem byl domácí šampionát, který se ale v roce 1942 nakonec vůbec nekonal.

Jan Kaliba, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme