Sudí ovlivnili nedělní zápas Hradce s Příbramí, rozhodla komise FAČR

Fotbalové asociaci přistává na stole jeden dopis za druhým. Po Spartě nespokojené s řízením sobotního zápasu v Liberci podává protest proti výkonu rozhodčích také Hradec Králové kvůli nedělnímu duelu s Příbramí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Fotobanka stock.xchng

Tamní fotbalisté se mohli udržet v boji o ligovou záchranu a k tomu, že to nedokázali, významně přispěli rozhodčí zápasu.

Především hlavní Miroslav Zelinka s asistentem Jakubem Hrabovským, kteří za stavu 2:0 pro Hradec nařídili pokutový kop ve prospěch Příbrami a zároveň vyloučili domácího Marka Plašila za hraní rukou, které se vůbec pískat nemělo.

„Pan sudí Zelinka se rozhodl, že odpíská penaltu. Rozmýšlel si to, pak si na něco vzpomněl a fouknul penaltu. Přemýšlím, jestli vůbec má cenu fotbal hrát, když vidím, jak to chodí,“ soukal ze sebe po zápase frustrovaný hradecký brankář a reprezentant do 21 let Tomáš Koubek a měl při tom na krajíčku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení FAČR neznepokojují přibývající stížnosti klubu na výkony rozhodčích. Podle ředitele komunikace Ondřeje Lípy si kluby hledají alibi na svoje neúspěchy.

Během pondělka se k němu přidal i ředitel Richard Jukl, který zformuloval oficiální stížnost na výkon trojice sudích Zelinka, Pelikán, Hrabovský.

„Došlo k hrubému ovlivnění utkání a pro nás to bylo existenční. Co si od toho slibuji? Po pravdě, skoro nic. Ale vyhodnotili jsme si jarní a podzimní část a je to šesté utkání, kdy nás rozhodčí poškodili. A to už je docela dost,“ konstatoval smutně Jukl.

Na pražském Strahově mezitím Komise rozhodčích víkendové zápasy vyhodnotila a nepřímo dala Hradci za pravdu, protože druhou příbramskou penaltu, ze které vyplývalo i vyloučení hradeckého hráče, označila za chybu.

Její případné potrestání se bude řešit příští týden, ale podle místopředsedy Komise Miroslava Tullingera při tom nebude hrát roli, že rozhodnutí mohlo výrazně ovlivnit, jestli Hradec zůstane v nejvyšší soutěži, nebo sestoupí.

Brněnští fotbalisté porazili v Synot lize Mladou Boleslav. Příbram otočila zápas v Hradci

Číst článek

„Standardní chyba. Samozřejmě, když se hraje o sestup, tak pohled klubu může být jiný. Byla to chybně vyřešená situace, která nebyla jednoduchá, protože rozhodčí pokutový kop neviděl a nařídil ho na základě informace asistenta,“ zaujímá komisní postoj Tullinger

Ten zároveň vysvětlil, proč byly z pohledu Komise rozhodčích neoprávněné stížnosti Sparty na situace před oběma inkasovanými brankami při porážce v Liberci.

Rozhodčí Jan Jílek prý správně neodpískal penaltu proti Liberci po Karišikově hře rukou a do kontextu jeho soudcování prý zapadalo i to, že před druhým libereckým gólem neposoudil souboj Holka s Pavelkou jako faul na bránícího sparťana.

V tvrdém souboji Sparťan Costa (v červeném) a útočník Liberce Delarge | Foto: ČTK

To, jak se stížnosti na rozhodčí množí a že v tomto kole přišly po dvou ze sedmi odehraných zápasů, vedení Fotbalové asociace neznepokojuje.

„Ve většině případů je to neopodstatněné, takže je to spíše taková horečka, kdy se kluby snaží získat alibi na to, že se jim výsledkově nedaří,“ říká ředitel komunikace Fotbalové asociace Ondřej Lípa.

V tomto kole je to tedy na opodstatněné a neopodstatněné stížnosti na rozhodčí 1:1, ale nikdo nemůže zaručit, že to ještě nezmění důležitý souboj v boji o titul mezi Teplicemi a Plzní, který začne v 18 hodin a vy si ho můžete poslechnout celý na streamu Český rozhlas Sport.Připravujeme podrobnosti.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme