Švancara chce obnovit zašlou slávu stadionu Za Lužánkami, pomáhá mu i tažení hokejistů

Po letech pozvednout z trosek stadion Za Lužánkami a oživit tím celý brněnský fotbal. Někdejší útočník tamní Zbrojovky Petr Švancara se iniciativně pustil do nelehkého úkolu. Ač to na první pohled možná nevypadá, práci brněnskému patriotovi částečně usnadňují i čeští hokejisté svým tažením světovým šampionátem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Švancara na trávníku brněnského stadionu Za Lužánkami

Petr Švancara na trávníku brněnského stadionu Za Lužánkami | Foto: Marek Fišer

„Když nás vypakovali z Ďolíčku a přesunuli do Edenu, což je náš nejmodernější stadion, tak 50 procent lidí řeklo, že tam jezdit nebude. Přitom jsou to dvě zastávky. My jsme to poznali a teď to poznávají i Brňané,“ říká Sandy, neformální mluvčí trojice valašských fanoušků Bohemians 1905.

Se svými kamarády přijel pražskému celku fandit ze Slavičína, a jak říká, zápas klokanů s domácí Zbrojovkou by raději viděli Za Lužánkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Švancara prozradil, že na jeho rozlučku s fotbalovou kariérou na stadionu Za Lužánkami dorazí i někteří hokejoví reprezentnati

„Kdybych synovi řekl, že na tenhle stadion chodím 40 let, tak by v tom automaticky pokračoval. Ale když se hegemonie přeruší, tak je to špatně,“ myslí si Sandy.

Klokani se do svého Ďolíčku dokázali vrátit a zatím se v něm drží, i když nejsou pány situace a zakrátko to nemusí platit.

Aby se i v Brně mohli fanoušci zase ocitnout zpátky na místě s tradičním fotbalovým geniem loci, o to se teď snaží Petr Švancara. Od zimy dělá spolu s dalšími dobrovolníky z ruiny zase fotbalový stadion.

Rivalita jde stranou. Švancarovi Za Lužánkami pomohou i ultras Baníku

Číst článek

„Lidé to tady mají spojené s historií, přijdou sem hlavně kvůli stadionu,“ říká Petr Švancara. „Za sebe nemám problém přiznat, že Zbrojovka je pro mě momentálně neatraktivní. Když už je na Srbské návštěvnost, tak je to většinou jen kvůli atraktivnímu soupeři. Lidé stadion nikdy nevzali za svůj,“ dodává.

Brněnský patriot uspořádá Za Lužánkami koncem června svou rozlučku s kariérou. Pro vzkříšený stadion to má být ideálně nový začátek, proto chce Švancara přilákat na charitativní utkání co nejvíc lidí.

A k tomu mu hraje do karet i úspěšné tažení českých hokejistů světovým šampionátem. „S Voráčkem a Smoleňákem jsem domluvený, že přivezou medaili. Jsem s nimi v kontaktu a dělají pro to všechno,“ říká s úsměvem Petr Švancara.

Opravy stadionu Za Lužánkami pro červnovou exhibici Petra Švancary | Foto: Štěpánka Kadlečková

„Džegr (Jaromír Jágr – pozn. red.) udělal při gólu na 4:3 tak emotivní gesto, že jsem lehce zamáčknul slzu. Kabina i fandové vidí, že i takovýhle sportovec je někdy na měkko a je rád, že se mu povedlo asi na posledním mistrovství dát takhle důležitý gól. Těšíme se na kluky, že nějakou medaili přivezou,“ dodal bývalý útočník Brna, Slavie, Žižkova či Příbrami.

Právě hokej by měl hrát při oživování stadionu Za Lužánkami důležitou roli. V lednu by tu totiž Švancara rád viděl extraligový zápas místní Komety pod širým nebem.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme