Systém se třemi obránci nemá Sparta ještě vyladěný, v Boleslavi sáhla ke změně

Fotbalisté Sparty zatím v Synot lize dokazují pozici jednoho z největších favoritů soutěže. Už před zbývajícími zápasy 4. kola je jasné, že pražský tým povede tabulku. Pomohla k tomu i výhra 4:2 v Mladé Boleslavi. Sparťané ale potřebují ještě zpevnit obranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťané (v rudém) sice dvakrát přišli o vedení, ale z Boleslavi si nakonec odvezli tři body po výhře 4:2

Sparťané (v rudém) sice dvakrát přišli o vedení, ale z Boleslavi si nakonec odvezli tři body po výhře 4:2 | Zdroj: ČTK

„Myslím si, že pokud bychom neudělali systémovou změnu v obraně, tak bychom zápas těžko zvládali,“ přiznal sparťanský trenér Zdeněk Ščasný, který od začátku sezóny praktikuje systém se třemi obránci.

Tentokrát se ale musel během zápasu vrátit ke klasičtějšímu rozestavení s dalším obráncem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kouč Sparty Zdeněk Ščasný po utkání v Boleslavi připomněl, že Letenští nedostali góly kvůli systému, ale po individuálních chybách

„Měli jsme problém s bráněním tří útočníků, kteří byli hodně roztažení. Připravovali jsme se na to, ale nedokázali jsme na to reagovat. Proto jsem sáhl ke změně,“ vysvětlil Ščasný.

Obrana se třemi hráči vyžaduje dokonalé nacvičení a synchronizaci, potřebuje podporu záložníků. V momentě, kdy se souhra naruší, mohou víc zůstávat volné prostory pro nabíhající hráče.

S tím má Sparta občas problém, a viditelné to bylo po centrovaných míčích před branku. „Vzadu nejsme všichni vyloženě vysocí, v tomhle máme problém. Spíš jde o to dohrát s hráčem souboj do těla a nenechat ho zakončit,“ popisuje defenzivní záložník Lukáš Vácha.

Sledovali jsme ONLINE: Sparta veze z Boleslavi výhru 4:2, Plzeň znovu ztratila

Číst článek

Jedno ale zůstává u všech systémů stejné - fotbalisté nesmějí dělat chyby. „Chci používat oba systémy, mužstvo je má zažité,“ podotkl Ščasný.

„Góly jsme ale nedostali kvůli tomu, že jsme hráli na tři nebo čtyři obránce, ale padali po individuálních chybách. Když má někdo někoho hlídat při standardní situaci, a nenaváže se na něj, tak asi budete souhlasit, že to nesouvisí se systémem,“ říká trenér Sparty.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme