Těm chasníkům nejde nepřát, říká Koller před kláním Islandu s Francií

Islanďanů je sice jen něco málo přes 300 tisíc a na Stade de France by se tak vešla čtvrtina národa, svým fotbalovým příběhem si ale během mistrovství Evropy získali spoustu nových fanoušků. Před nedělním čtvrtfinále proti domácí Francii jim bude přát i bývalý český reprezentant Jan Koller.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islanďané si při své historicky první účasti na velkém turnaji zahrají o semifinále proti domácí Francii

Islanďané si při své historicky první účasti na velkém turnaji zahrají o semifinále proti domácí Francii | Zdroj: Reuters

Koller je ovšem hodně nepravděpodobným fanouškem Islandu. Částečně žije ve Francii a osobně se zná i s trenérem tamního národního týmu Didierem Deschampsem.

Navíc byl coby útočník české reprezentace v prohraném zápase na Islandu vyloučen. Přesto ale říká: „Island mě hodně vzal. Těm chasníkům nejde nepřát.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Island mě hodně vzal, přiznává bývalý útočník českého národního týmu Jan Koller, který částečně žije ve Francii

Jsou věci, respektive v tomto případě příběhy, které prostě přitahují a nejde jim odolat.

„Ten duch a srdce, co do toho dali, to bylo něco neskutečnýho. Kvalitativně byli horší než Angličani, ale bojovností, vůlí a vírou to dokázali zlomit. Pro takovou zem úplný zázrak,“ tvrdí Koller.

Island ve čtvrtfinále mistrovství Evropy připomíná i jeho osobní pouť českého Honzy. Vyrůstal v jihočeské Smetanově Lhotě a nakonec udivil fotbalový svět.

„Kolikrát jsem na Islandu hrál. Je neskutečné, jak země s 300 tisíci obyvatel dokáže vzdorovat nejlepším týmům v Evropě. Mají dobrou generaci. Potvrdili to samotným postupem ze skupiny. Klobouk dolů, že má takhle malá země sílu v kolektivních sportech – mají i dobré házenkáře. Je to zajímavé,“ dodává Koller.

A mohlo by být ještě zajímavější, pokud by Islanďané způsobili další senzaci a přes domácí tým se prokousali mezi čtyři nejlepší týmy Evropy. Na Stade de France v Paříži se hraje od 21 hodin.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme