Tlak narůstá, ale jenom silní se s tím dokážou vypořádat, říká trenér fotbalové reprezentace Jarolím

Naposledy hráli Norové v Praze fotbal na začátku reprezentačního angažmá Pavla Vrby. Pro něj to byl první přípravný zápas po třech měsících ve funkci. Současný kouč povede v pátek svoji verzi české reprezentace proti Norsku taky po třech měsících u týmu. Rozdíl je v tom, že pro Karla Jarolíma už to bude utkání o všechno ve špatně rozehrané kvalifikaci mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím | Zdroj: Reuters

„Chybí tomu asi gól no.“ Plzeňský útočník Michael Krmenčík nepotřeboval velký pozorovací talent, aby po několika minutách svého prvního srazu pojmenoval největší nedostatek současného českého týmu.

Zároveň je to jeden z důvodů, proč se on sám v národním mužstvu ocitnul. Ze čtyř útočníků, se kterými Karel Jarolím v září do kvalifikace vstupoval, se tři nejzkušenější – Tomáš Necid, Matěj Vydra a Václav Kadlec z různých důvodů vytratili. Zato nula v bilanci vstřelených gólů po třech zápasech zůstává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na čtvrtý zápas kvalifikace mistrovství světa povolal trenér Karel Jarolím už šestého útočníka a David Lafata to není

„Víceméně by to mělo být na všech hráčích. Máme to postavené na tom, že by to měl být týmový výkon, takže především na těch, kteří by se do ofenzivní činnosti měli zapojovat, včetně krajních obránců,“ říká Jarolím.

Přece jenom si ale trenér národního celku vyhlédnul i konkrétního hráče, na kterého se chtěl v páteční kvalifikaci proti Norsku v útočné fázi spolehnout, jenže sparťan David Lafata tenhle nápad přidusil hned v zárodku.

„Nějaký kontakt proběhl, ale David to v podstatě podal víceméně tak, že to nejlepší už má za sebou a moc se mu do toho nechtělo,“ vysvětlil Jarolím.

K Patriku Schickovi a Milanu Škodovi tak přibyl Michael Krmenčík, a pokud nastoupí, bude už šestým útočníkem, kterého Karel Jarolím v téhle kvalifikaci využije. Doporučení má solidní, zvlášť pro současnou situaci národního týmu.

Svými zásahy letos v lize dvakrát porazil Spartu, jindy zase trápící se Plzni zachránil postup do play-off Ligy mistrů brankou na poslední chvíli. Prostě odborník na důležité góly.

„Je důrazný a důsledný typ útočníka a myslím si, že se celkem dobře pohybuje a je nebezpečný v šestnáctce. Je v dobré formě, proto jsme se rozhodli ho povolat. Tlak člověk cítí pořád. Samozřejmě, že jsme třeba očekávali, že bude víc bodů, tak možná i tlak narůstá, ale jenom silní se s tím dokážou vypořádat,“ dodává kouč.

Jestli do téhle kategorie i přes předchozí nezdary může patřit i česká fotbalová reprezentace vedená Karlem Jarolímem, to bude zas o něco jasnější v pátek večer po zápase s Norskem. Celý ho v přímém přenosu vysílá Radiožurnál.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme