Transparency International žádá odstoupení prezidenta FIFA Blattera

Transparency International vyzvala prezidenta Mezinárodní fotbalové federace Seppa Blattera, aby odstoupil. Zároveň požaduje odložení pátečních voleb nového šéfa FIFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter

Prezident FIFA Sepp Blatter | Zdroj: Reuters

Podle šéfa Transparency International Cobuse de Swardta jsou volby korupčními obviněními znečištěné a za těchto okolností by nebyly věrohodné. Proto by se měly uskutečnit, až budou vyloučeny veškeré možné střety zájmů a až budou ruce všech členů výkonného výboru FIFA čisté.

Odklad voleb požadují už také některé národní fotbalové asociace včetně anglické a skotské. Mluvčí Mezinárodní fotbalové federace tuto možnost ale odmítl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Transparency International vyzvala prezidenta FIFA Seppa Blattera, aby odstoupil a zároveň požaduje odložení pátečních voleb nového šéfa FIFA

Americké ministerstvo spravedlnosti už také zveřejnilo, proč viní celkem 14 lidí z korupčního jednání, a také konečně oficiálně odhalilo jejich jména.

A potvrdily se dřívější informace, jde o devět významných fotbalových funkcionářů včetně viceprezidentů FIFA Jeffreyho Webba a Eugenia Figuerreda, dalších pět lidí je z prostředí sportovního marketingu.

Ti upláceli celkem více než 150 miliony dolarů, aby získali vysílací a marketingová práva na mezinárodní fotbalové turnaje. Obvinění se týkají také praní špinavých peněz, podvodů a vydírání.

Korupce byla podle americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové systematická, podíleli se na ní fotbaloví funkcionáři dvou generací, kteří zneužívali své postavení pro vlastní obohacování. A co je podstatné, podle Lynchové nejde jen o uplácení v rámci Spojených států, ale i v zahraničí.

FIFA je poškozenou stranou, říká mluvčí. Kongres má proběhnout podle plánu

Číst článek

Švýcarské státní zastupitelství bude při vyšetřování podvodů při výběru pořadatelů světových šampionátů 2018 a 2022, které pořádá Rusko a Katar, vyslýchat 10 členů výkonného výboru FIFA z roku 2010.

Mezi nimi i šéfa španělského svazu a komise rozhodčích UEFA Angela Mariu Villara nebo ruského ministra sportu Viltalije Mutka. Ten už se nechal slyšet, že přípravy mistrovství světa 2018 v Rusku nebudou vyšetřováním korupce ohroženy.

Vojtěch Bidrman, Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme