Trenér Vrba řeší před kvalifikačním duelem proti Islandu hlavně obranné posty

Tři zápasy, tři vítězství. Báječně rozjetá kvalifikace o postup na fotbalové Euro pokračuje. Aby byl pro český národní tým kvalifikační podzim dokonalý, potřebuje ještě v neděli v Plzni porazit fotbalisty Islandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba už ví, co ho rozčilovalo při zápase v Turecku, hráčům posílá videosestřih.JPG

Pavel Vrba už ví, co ho rozčilovalo při zápase v Turecku, hráčům posílá videosestřih.JPG | Zdroj: Reuters

Kromě srdnatých Seveřanů, kteří senzačně bez ztráty bodu a bez inkasovaného gólu skupinu A vedou, ale stojí proti české reprezentaci také dvě vynucené absence hráčů základní sestavy.

Pavel Vrba už si i u národního týmu jednou vyzkoušel, jak na podobnou lapálii reagovat. Na umělou trávu v Kazachstánu si v říjnu netroufnul vyběhnout Tomáš Rosický polámaný z utkání v Turecku o tři dny dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti české reprezentaci stojí v boji o EURO 2014 kromě fotbalistů Islandu také dvě vynucené absence hráčů základní sestavy

Nahradit kapitána a tvůrce hry se povedlo úspěšně, však také naučit reprezentační mužstvo obejít se bez Rosického je jedním ze základních úkolů, které před trenérem Vrbou z dlouhodobého hlediska stojí.

Teď vypadli sparťanský záložník Lukáš Vácha a plzeňský levý obránce David Limberský - dva hráči, kteří na podzim tvořili tvář úspěšného národního týmu.

Vrbovi chybí fotbalisté na citlivých defenzivních postech

„Pokud odejde defenzivní záložník a levý obránce, tak je to samozřejmě zásah spíš do defenzivy a přiznám se, že ani v prvním poločase v Turecku nám ta obrana nefungovala optimálně, takže z tohoto pohledu si spoustu věcí ukážeme, spousta věcí bude o tom, abychom našli to nejlepší řešení. Takže prostor v tréninku dostane více hráčů a uvidíme, komu to půjde nejlépe.“

Vrba vyhlašuje takové malé interní výběrové řízení na uvolněná místa v sestavě národního týmu. Adepty na levého obránce jsou Daniel Pudil, premiérově povolaný Filip Novák nebo Michal Kadlec - v poslední době reprezentační i klubový střední obránce, který ale v národním týmu coby levý bek kdysi začínal.

„Tím, že jsem to hrál, tak by to nebyl takový problém. Jiné věci návykové tam jsou, tady trenér chce něco jiného. Změna by to byla, protože jsem hrál přes půl roku jenom stopera.“

Filip Novák pozvánku do reprezentace nečekal, Vrba volal z neznámého čísla

Číst článek

Variantami na post defenzivního záložníka jsou třeba Jaroslav Plašil nebo Tomáš Hořava. Všechny zmíněné hráče před sebou Vrba nechá v následujících dnech defilovat, a i když má díky dlouhodobějšímu pozorování nominovaných fotbalistů určitě své preference, i tréninkové snažení bude prý mít na jeho rozhodování velký vliv.

„Tréninky nám ukážou hodně, protože chceme nacvičovat nějaké věci, chceme hráčům vysvětlit určité záměry a uvidíme, jak se ti hráči budou na tréninku chovat, jak to budou zvládat, a pak ten nejlepší podle našeho názoru nastoupí.

Na přesvědčování, že právě oni jsou tou správnou volbou na uvolněné pozice po zraněných Váchovi a Limberském, mají leví obránci a střední záložníci fotbalové reprezentace pět dní. V neděli ve tři čtvrtě na devět večer, kdy má utkání Česko-Island výkop, se dovíme, kdo v tomhle malém interním konkurzu uspěl.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme