Trenér Vršecký chce kanadským hráčům vštípit český fotbalový styl

V Kanadě je hokej sportem číslo jedna, ale kupředu jde také soccer, neboli evropský fotbal. Na trávnících v Ottawě je často slyšet čeština. Čtrnáctiletí Kanaďané týmu Cobras Ottawa hrají v těchto dnech turnaj Magic Cup Šumava na Lipensku pod vedením českého trenéra Vladana Vršeckého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí kanadští fotbalisté vyrůstají pod vedením českého trenéra Vladana Vršeckého. Ilustrační foto

Mladí kanadští fotbalisté vyrůstají pod vedením českého trenéra Vladana Vršeckého. Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

„Když tam žiješ celý rok a pořád dokola omíláš stejné fráze, tak ono je to pak fotbalově dobré,“ říká k pokroku, který zaznamenal na poli fotbalového anglicko-českého slovníčku Vršecký.

Společně s kolegou Stanislavem Rožboudem oba hrávali v českých mládežnických reprezentacích. A teď učí mladé Kanaďany českou fotbalovou chytrost a fotbalový styl.

„Jsme tu proto, abychom je naučili to, co je tady, a abychom rozbourali kanadské návyky, protože si myslím, že to tam nefunguje dobře,“ vypráví trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český trenér Vladan Vršecký chce mladé kanadské fotbalisty naučit český fotbalový styl.

Někomu může pojem česká fotbalová škola přijít nadnesený. Vršecký si pod ním představí kombinační fotbal a velkou organizovanost. Tyto dvě věci podle něj kanadskému fotbalu chybí, takže čeští trenéři začali úplně od začátku i s výukou češtiny.

„Ahoj, čau, dobrý den,“ pozdravil několika způsoby čtrnáctiletý Kejlep. „Mám rád teplo, protože v Kanadě je velká zima, takže když hrajete hokej, musíte do mrazu. Fotbal se v Kanadě hraje ve velkých halách, trénujeme pětkrát až šestkrát týdně,“ vypráví Kejlep, proč hraje právě fotbal.

Podle Vršeckého se povědomí jeho svěřenců o České republice zvýšilo i díky tomu, že sem každý rok jezdí. „Oni když vidí někde Čechy nebo nějaká jména, tak ví, že Tomáš Rosický hrál v Arsenalu a Petr Čech za něj chytá. Teď je učím nové fotbalisty, jako Vladimíra Daridu a tak,“ vysvětluje Vršecký.

Z každého pokroku svých hráčů má trenér radost, jelikož v Kanadě je fotbal až na druhém místě za hokejem, a přestože je Kanada velká, hráčů tolik není. „Všechny děti nám vezme hokej. To znamená, že my hledáme, kde můžeme, abychom byli opravdu nejlepší v naší provincii. Není to tak jednoduché,“ uzavírá Vršecký.

Kamil Jáša, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme