Trenéři Lička a Pivarník učili české novináře fotbal podle velkoklubů

Vyzkoušet si prvky ze hry nejlepších týmů světa se může hodit fotbalistům na jakékoli úrovni. Mohou je totiž úspěšně používat, i když hrají třeba jenom v okresním přeboru. Novináři si to ověřili na pražském Strahově v testovacím utkání trenéra prvoligových Bohemians Romana Pivarníka a prezidenta Unie českých fotbalových trenérů Vernera Ličky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Pivarník

Roman Pivarník | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„To, co vidíme běžně u hry Barcelony, Bayernu, Realu nebo Atlética Madrid,“ plánoval Verner Lička přenést herní prvky evropských velkoklubů mezi novináře. Ti ale hrají nejvýš krajskou soutěž, někteří ještě fotbal na velkém hřišti nikdy nehráli.

Hlavní úkol pro účastníky je jasný: „Žádný velký rozdíl mezi útočným a obranným postavením. Hrajte pořád u sebe. Když má i brankář míč, hrajte na jejich půlce,“ nabádal prezident Unie českých fotbalových trenérů své svěřence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pod dohledem elitních českých trenérů trénoval i reportér ČRo Jan Kaliba

Verner Lička a Roman Pivarník se na lavičkách Rošického stadionu tu a tam popichovali, vydrželi ale oba půlhodinové poločasy. Během nich viděli prvky, se kterými se ve vrcholovém fotbale nepotkávají. Lička u svého vítězného týmu ale našel stopy prvků, kterými svá utkání vyhrávají nejlepší týmy světa.

„Věděl jsem, že když kluci budou hrát blízko sebe a budou respektovat současný trend, aby hřiště bylo menší, pak logicky méně běhají, je to víc o fotbale. Přihrávka na pět deset metrů se realizuje jednodušeji. Jednodušší je i zpracování,“ všímá si trenér.

Poznatky se dají aplikovat i výkonnostního fotbalu. „Čím je to níže v masové a mládežnické kopané to je, tím je větší efekt. Když soupeř nemá schopnosti vás přehrát, má potíže. Od období španělských úspěchů všichni chtějí mít míč po kontrolou a vyhrát utkání,“ předává Verner Lička návod z dílny nejlepších týmů současnosti.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme