Trpaslíci jsou nejhorší, vědí fotbalisté před Lichtenštejnskem

Už je to deset let od chvíle, kdy česká reprezentace naposledy ztratila kvalifikační body s fotbalovým trpaslíkem. Pod remízou 0:0 na Maltě byl v roce 2000 podepsaný současný kouč Sparty Jozef Chovanec. Dnes večer bude chtít podobné potupě uniknout pro změnu bývalý sparťanský trenér Michal Bílek. Jím poskládaný národní tým k úspěchu v kvalifikaci EURO 2012 nutně potřebuje vyválčit vítězství v Lichtenštejnsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Kadlec v rozhovoru s trenérem Bílkem. Bude v pátek hrát?

Václav Kadlec v rozhovoru s trenérem Bílkem. Bude v pátek hrát? | Zdroj: ČTK

Pasoucí se krávy, buvolí farma, úpatí velehor, evropský veletok, sídlo hlavy státu, centrum metropole a národní fotbalový stadion. Tohle všechno je v Lichtenštejnsku natěsnáno zhruba na dvou kilometrech. Odpovídá to rozměrům státečku, jehož populaci tvoří dvacetkrát menší počet obyvatel, než má Česko registrovaných fotbalistů.

Přesto se současná česká reprezentace musí mít hodně na pozoru, aby právě tady nepřišla o šanci postoupit na EURO. „Lichtenštejnsko vypadá jako trpaslík, ale když si vezmete výsledky, které má v poslední době, tak to svědčí o tom, že fotbal tady šel hodně nahoru," varuje kouč Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trpaslíci jsou nejhorší, vědí fotbalisté před Lichtenštejnskem

Jako příklad by mohl uvést ten úplně poslední výsledek, tedy prohru pouze 1:2 ve Skotsku.

"Čas, ve kterém Skotové dali vítězný gól, rozhodně nebyl fér. Nejde o to, že už se hrála druhá minuta nad rámec signalizovaného nastavení, to jsme si zdržováním v závěru zasloužili, ale pro původní pětiminutové nastavení nebyl žádný důvod. Střídalo se čtyřikrát a během základní hrací doby naši hráči nijak výrazně nezdržovali. A navíc, oběma skotským gólům předcházely útočné fauly. Nezasloužili jsme si prohrát," brání reprezentaci své malé země reportér Ernst Hasler, kterého mimochodem deník Vaterland vyslal i na jihoafrické mistrovství světa.

Lichtenštejnci umí i zaútočit

Český útočník Roman Bednář si o divokém závěru zmíněného zápasu povídal se svými skotskými spoluhráči z klubu. Těsná porážka Lichtenštejnců ve Skotsku ho zároveň naštvala i varovala. „Už měl být dávno konec, vyhráli se štěstím. Ale Lichtenštějnsko u nich vedlo 1:0, což bylo velké překvapení," je si vědom síly podceňovaného soupeře Bednář.

To pro Michala Bílka bylo skotské trápení s Lichtenštejnci pramenem cenných informací o největších zbraních dnešního soupeře. „Mají rychlé protiútoky, dobře zorganizovanou obranu a velmi zkušené hráče. Ve Skotsku hráli odvážně. Mají i hráče, kteří jsou velmi dobře rychlostně vybaveni, takže tohle budou jejich hlavní zbraně, na které si budeme muset dát pozor," varuje kouč.

Záliba v útočení je vlastností, která Lichtenštejnce nejvíce odlišuje od úplných trpaslíků typu Andorry, Malty nebo San Marina. Takže proti nim tak úplně neplatí pravidlo pro zápasy se slabšími soupeři, že rychlý první gól je zárukou úspěchu.

Zaskočení Portugalci

"Když tu před šesti lety hráli kvalifikaci Portugalci, pořád říkali, že stačí dát první gól a mají vyhráno. Jenže i když vedli už 2:0, my jsme s nimi dokázali uhrát remízu 2:2. A nakonec jsme ještě málem zvítězili," říká pamětník Ernst Hasler s tím, že současný tým jeho země je podle něj silnější než při slavné remíze s Portugalci, která se skví v síni slávy lichtenštejnského sportu.

"Byl to jeden z největších úspěchů naší země a pro mě životní zážitek, protože jsem dal gól. Hodně jsme pak slavili, byla to tady jedna velká párty," vzpomíná záložník se zkušenostmi z Anglie Franz Burgmeier.

Jeho čeští protihráči se dnes od dvaceti hodin budou snažit, aby se lichtenštejnské veselí neopakovalo.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme