Turnaj jednadvacítek se vydařil, na 'velké Euro' ale Česko myslet nemůže

MS v hokeji, halový atletický šampionát, nebo evropský šampionát fotbalistů do jednadvaceti let byly oceněny od mezinárodních organizací, všechny ale byly zároveň na dlouhou dobu posledními svého druhu v Česku. Ani kvalitní pořadatelství totiž nezaručí, že se velké události do Česka budou častěji vracet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K triumfu Švédska pomohli i skvělí severští fanoušci. Větší fotbalová událost se v ČR konat nemůže

K triumfu Švédska pomohli i skvělí severští fanoušci. Větší fotbalová událost se v ČR konat nemůže | Zdroj: Reuters

„Už teď víme, že náš cíl dosáhnout minimálně vyrovnaného rozpočtu bude splněn. Šampionát rozhodně neskončí ztrátou,“ pochlubil se s prvotním odhadem Petr Fousek, který coby šéf organizátorů řešil výrazný problém jen s poloprázdným vyprodaným zahajovacím zápasem.

V celkovém měřítku práci pořadatelů ocenil i šéf UEFA Michel Platini. Všeobecná spokojenost ale není dost na to, aby se do Česka podívalo i třeba samotné seniorské Mistrovství Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

ME hráčů do 21 let bylo zřejmě největší fotbalovou událostí, jaká se v ČR může konat, zjistil reportér ČRo Martin Charvát

„Nemáme na to stadionu. Nemůžeme se pokoušet ani o kandidaturu, i kdybychom se s někým spojili. Přes všechno know-how organizačního výboru a lidí okolo na velké Euro myslet nemůžeme,“ lituje český funkcionář.
Návrat dalšího mládežnického šampionátu vyloučený není, ale generace, které se to bude týkat, teď možná ještě není ani v přípravce.

Pořadatelství šampionátu jednadvacetiletých bylo zatím pokaždé za 12 ročníků v jiné zemi, šampionát devatenáctiletých se do stejné lokality vrací nejméně po patnácti letech. A na to, aby bylo Česko mezi častěji pořádajícími zeměmi, potřebuje jeho národní tým dostatečnou výkonnost.

„Staré funkcionářské pravidlo říká, že nejlepší diplomacie se dělá na hřišti. V momentě, kdy jsou naše národní mužstva úspěšná se vám všechno dělá líp i ve funkcionářských strukturách,“ dává nahlédnout do zákulisí vyjednávání.

„Teď je nesmírně důležité, abychom postoupili na Euro 2016, byla by to naše x-tá účast, což je něco, co je v evropském fotbale mimořádné a je to tak i vnímané,“ dodává Petr Fousek, který je i z toho důvodu lehce zklamaný, že na šampionátu hráčů do 21 let skončil český týmu už ve skupině.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme