U Berkovce šlo o vteřiny, Koné velmi pomohl. Bohemians chválí rychlý zásah soupeře

ROZHOVOR: Byl jedním z prvních, kdo doběhl ke dvěma zraněným hráčům Bohemians a pomáhal s první pomocí. Člen lékařského týmu vršovického klubu Martin Vávra sdělil zpravodajskému webu ČRo aktuální stav Martina Berkovce a Daniela Krcha. Bez zásahu útočníka Slovácka Francise Koného by zranění obou hráčů mohlo být podstatně vážnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když Martina Berkovce odnášeli na nosítkách, byl už při vědomí

Když Martina Berkovce odnášeli na nosítkách, byl už při vědomí | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

Co se dělo s Martinem Berkovcem, když ho na nosítkách odnesli ze hřiště?

Berkovec měl prasklý ret, vyražený zub a otřes mozku. Lékaři se obávali krvácení do mozku, takže ho poslali na CT, to bylo negativní, ale jelikož měl větší otřes mozku, tak si ho tam na noc nechali. Dneska ráno ho propustili, cítí se v pohodě a bolí ho jen zašitý ret a vylomený zub. Hlava ho nebolí, nemá ani závratě.

Díky, Koné, vzkazuje gólman Berkovec. Útočník Slovácka mu vyndal zapadlý jazyk

Číst článek

A co kapitán Daniel Krch?

Měl prokousnutý ret a čelo, CT bylo také negativní. Z čela mu vyndali zbytek Berkovcova zubu a pustili ho do domácí péče.

Srážka obou hráčů vypadala hrůzostrašně, jak důležitý byl rychlý zásah?

Šlo o vteřiny. Když člověku zapadne jazyk, tak mozek nedostává kyslík a do těla nejde okysličená krev. Není prostor, aby se z toho člověk dostal sám, někdo musí zakročit. V tu chvíli tam byl Francis Koné, který Martinovi velmi pomohl, aby byl ve stavu, v jakém je teď.

Přesto se nezachoval úplně podle příruček první pomoci.

Je to výjimečná situace. Nemá se sahat do pusy, ale je to hlavně kvůli tomu, že kdyby zraněný chytnul epileptický nebo jiný záchvat, tak nevnímá stahy těla a může prsty ukousnout. Tělo v tu chvíli získá nepřirozenou sílu. Proto se říká, aby se nesahalo do pusy.

Správně by se měla dát do stabilizované polohy, měla by se zaklonit hlava a dýchací cesty by se měly uvolnit samy. V tuhle chvíli si to člověk úplně neuvědomí. Vidí, že je jazyk zapadlý, tak sáhne do pusy a vytáhne ho.

Jak dlouho teď budou oba hráči chybět?

Do odhadů se nechci pouštět. Každý člověk má jiné vnímání bolesti a jinak reaguje. Otřes mozku je náraz do těla. Když půjde do zátěže, mohou se ve větších tepových frekvencích objevit bolest hlavy nebo dvojí vidění.

Je to hrozně individuální u každého člověka. Mohou se cítit dobře a jít do tréninku, ale také se může stát, že hlava může bolet a nepustí je to do zátěže.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme