Úspěšná reprezentace do 21 let je příslibem pro 'áčko'

Na poslední dva zápasy kvalifikace o účast na fotbalovém mistrovství Evropy v příštím roce se chystá česká reprezentace do 21 let. Výběr trenéra Dovalila má už před dvojutkáním s Německem a Islandem jistotu postupu do kvalifikační baráže a je tak zatím na nejlepší cestě na závěrečný turnaj, který se uskuteční v Dánsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentace ČR

Reprezentace ČR | Foto: fotbal.cz

Trenér Jakub Dovalil může ke konci evropské kvalifikace řešit většinou jen příjemné problémy. Jeho výběr totiž už nyní dokázal, že může směle navazovat na předchozí úspěchy české reprezentace v této věkové kategorii. Tým je složený z hráčů ročníků 1988 až 1990 a jeho osu tvoří zkušení hráči, hrající v zahraničních soutěžích.

„Myslím, že jsme si tu všichni rovni. My sice hrajeme v zahraničí, ale všichni, kdo jsou tady, jsou kvalitní a nejsou mezi námi velké rozdíly," říká skromně o přínosu krajánků pro tým hráč belgického Anderlechtu Brusel Jan Lecjaks.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěšná reprezentace do 21 let je příslibem pro 'áčko'

Dovalil přitom původně nominoval na poslední dva zápasy krajánků hned osm, pro zranění ale nakonec na poslední chvíli vypadli ze sestavy hráč 1.FC Kaiserslautern Jan Morávek, utrechtský Jakob Lensky a pravděpodobně i jeden ze čtveřice českých hráčů v Anderlechtu Ondřej Mazuch.

Především výpadek Mazucha, který by kvůli kartám proti Německu stejně nehrál, v kombinaci s nominací Marka Suchého ze Spartaku Moskva do A týmu trenéra Bílka, tak znamenají, že český tým bude muset ve zbytku kvalifikace zřejmě najít kompletně nové stoperské duo.

Česko zásobárnou talentů pro Belgii

„Pokusíme se s těmi problémy vyrovnat. Když vám vypadnou dva stopeři, tak to určitě není příjemné, ale šanci dostanou noví hráči a uvidíme, jak ji chytnou za pačesy," říká na problémy se složením stoperské dvojice trenér Dovalil.

Zkušeností má jeho tým i tak na rozdávání, a to možná překvapivě i díky přístupné přestupové strategii domácích klubů. V Belgii se totiž v poslední době ve velkém píše právě o tom, že je to Česko, kde lze za rozumné peníze koupit kvalitní mladé hráče.

Příklad čtyř Čechů v Anderlechtu Brusel je toho jasným důkazem. Přestože právě zmíněný klub nepostoupil ani letos, podobně jako pražská Sparta, do základní fáze Ligy mistrů, porovnávat zdejší ligu s tou českou, není mírně řečeno to pravé ořechové.

„Když jsem přestoupil, tak jsem si musel zvyknout na rychlost hry a na presink. Jsem rád, že mi trenér dal po mém příchodu čas, abych si na to zvykl. Jenom tak na sobě můžu pracovat a dál se zlepšovat," vidí hlavní rozdíly mezi českou a belgickou ligou Lukáš Mareček.

Budoucnost reprezentace

Právě dvacetiletý Mareček, stejně starý Lecjaks či o rok starší Mazuch mohou získat v podobném angažmá dovednosti, které prodají nejlepším možným způsobem i v reprezentaci. Krajánci mají navíc o motivaci postaráno, nejenže hrají o vylepšení své pozice v zahraničí, ale jak ukazuje právě čerstvý případ Marka Suchého, ve hře je reálně i pozvánka na sraz reprezentačního „áčka".

„Určitě, může vypadnout jeden dva hráči a když jste v širším kádru, tak vám třeba trenér zavolá, že jedete. Ale já o tom ještě neuvažuju. Jsou tam kvalitní hráči na střední zálohu a já mám ještě čas. Kdyby se to ale někdy přihodilo, tak bych byl šťastný," přiznal Lukáš Mareček své reprezentační ambice.

Ke štěstí je ale třeba ruku, v tomto případě spíše nohu, přiložit. Nejenom krajánci, ale všichni Dovalilovi svěřenci k tomu budou mít příležitost už v pátek, kdy sehrají v Mladé Boleslavi proti Německu své předposlední kvalifikační střetnutí.

Martin Hlucháň, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme