Úžasné, rozplývá se nad vydařeným podzimem kouč fotbalové Slavie Šilhavý

Poprvé od mistrovské sezony 2008/2009 jsou opět ve hře o titul. Fotbalisté Slavie mají za sebou několikaleté turbulentní období, ale po dlouhé době také velmi vydařený podzim. Výrazně je pod ním podepsaný i muž, který do klubu přišel až v rozehrané soutěži – trenér Jaroslav Šilhavý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč Slavie Jaroslav Šilhavý

Kouč Slavie Jaroslav Šilhavý | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Dodnes drží rekord v počtu ligových startů, které začal sbírat ještě v éře Československa, ale zajímavá čísla střádá i jako trenér. Tím nejaktuálnější je číslo 12 – jde o sérii zápasů bez porážky, kterou od příchodu do Slavie drží.

A protože v té šňůře výhry výrazně převažují nad remízami, je z toho druhé místo po podzimní části za vedoucí Plzní.

„Nejen já, ale i všichni slavisté máme obrovskou radost. Musím před klukama smeknout, protože pracovali a ty výsledky, co jsme udělali, tak to je úžasné,“ i z těchto slov poznáte, proč je Jaroslav Šilhavý je považovaný za jednoho z nejslušnějších koučů fotbalové ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová Slavia přezimuje v ligové tabulce na druhém místě. Je to úžasné, říká kouč Šilhavý

Ale jen proto ho vedení Slavie po nervózním startu sešívaných do sezony jistě neangažovalo.

„Snaží se nás vyhecovat, podpořit a tlačí nás dopředu. Chce, abychom si věřili, a svědčí nám to. Možná jsme potřebovali impuls,“ přiznává jeden z klíčových mužů vydařeného slávistického podzimu a už také reprezentační záložník Jaromír Zmrhal.

Vždyť sestava, kterou před tím stavěl v září odvolaný Dušan Uhrin mladší, se zase tak moc neliší od optimální jedenáctky Jaroslava Šilhavého. A když teď pětapadesátiletý kouč dostal od Českého rozhlasu otázku, co stojí za výsledky, skromně odpověděl:

„Když to shrnu – je to týmová práce, atmosféra v týmu a kvalita kádru.“

Jaroslav Šilhavý začínal trénovat tam, kde rozhodně tak kvalitní kádry neměli, a když se svými týmy, ať už to tenkrát byly Kladno, Plzeň či Budějovice, přijížděl na půdu největších favoritů, ve fotbalovém zákulisí se v nadsázce říkávalo, že postaví deset obránců, aby v zápase uspěl.

Když ale v roce 2011 dostal poprvé šanci pracovat v klubu s dostatečným počtem kreativních, útočně laděných fotbalistů, hned z toho byl ligový titul. Na své zatím nejúspěšnější období v libereckém Slovanu teď může Jaroslav Šilhavý po několika skromnějších sezonách navázat ve Slavii. A zkušenosti ze severu Čech, kdy vedl k mistrovské trofeji partu kolem Jiřího Štrajnera a Jana Nezmara, se mu teď mohou hodit.

„Myslím, že v Liberci to bylo jako nyní ve Zlíně, takové nadšení a jeli jsme na vlně. Musím ale říct, že tam byli skvělí hráči. Ve Slavii je ale tlak mnohem větší. Fanoušci za námi jezdí a mnohdy mají převahu nad domácími, takže to je úžasné. Zodpovědnost je tedy veliká,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý po posledním utkání podzimu ve Zlíně, kde si slávisté díky výhře 4:0 upevnili druhou příčku.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme