V anglické Premier League skončili během jednoho dne 2 trenéři, včetně známého Rodgerse

Fotbalisté londýnského Arsenalu se těšili, jak budou média několik dní rozebírat jejich včerejší slavné vítězství 3:0 nad Manchesterem United. Jenže jim"ukradli show" majitelé Liverpoolu, kteří z funkce odvolali trenéra Rodgerse. Už předtím skončil v Premier League jiný trenér, Sunderland opustil Dick Advocaat. Fotbalová Anglie přesunula okamžitě pozornost tímto směrem a řeší, jestli trenéři vůbec dostávají férovou šanci uplatnit své koncepce a vize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liverpool odvolal manažera Brendana Rodgerse

Liverpool odvolal manažera Brendana Rodgerse | Zdroj: Reuters

Liverpool je jeden z nejslavnějších anglických klubů a 10. místo po osmi odehraných kolech jistě neodpovídá jeho ambicím i finančním možnostem. Pád kouče Brendana Rodgerse začal 27. dubna 2014, kdy Liverpool pod jeho vedením sahal po prvním mistrovském titulu po 24leté odmlce.

Trofej ale Reds proklouzla mezi prsty, z klubu odešla největší hvězda Luís Suárez a liverpoolský "výbor pro přestupy"velmi rozmařile utratil obrovskou sumu peněz za hráče, kteří většinou do týmu nezapadli. Například za Rodgersovy éry, tedy od června 2012, zaplatil Liverpool za posily 292 milionů liber, tedy skoro 11 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V anglické Premier League odvolal Liverpool trenéra Rodgerse, v Sunderlandu skončil po špatných výsledcích Nizozemec Advocaat

LFC měl tragický konec loňského ročníku, v klubu skončili Rodgersovi asistenti, ale severoirský kouč sám zůstal. Navíc dostal peníze na další posily.

Odvolání Rodgerse v úvodu sezony je podle pozorovatelů poněkud zvláštní. Vedení Liverpoolu na stanici Sky Sports kritizoval i legendární francouzský fotbalista Thierry Henry.

„Připadá mi, že ti lidé nemají rádi fotbal, že prostě jen využívají Liverpool coby obchodní značku. Chovám k Liverpoolu obrovský respekt, ale on prostě přestal být velkoklubem. Oni nemyslí na fanoušky, kteří klub milují. Co se teď stane? Přijde nový trenér, který se bude muset rozkoukávat a bude mít k dispozici úplně ty samé hráče jako Brendan Rodgers.“

Liverpool nemá připravené řešení a teprve chce začít jednání se dvěma největšími favority na uvolněné místo trenéra, s Němcem Kloppem a Italem Ancelottim.

Fotbal je byznys

V souvislosti s odvoláváním trenérů se diskutuje také o tom, nakolik se posuzují čistě výsledky v porovnání s ambicemi a do jaké míry majitelé klubů podléhají kombinovanému tlaku médií a veřejnosti. V případě Liverpoolu silný tlak fandů nebo médií na odvolání Rodgerse nebyl, američtí majitelé z Fenway Sports Group viděli finanční stránku věci ve světle sportovních neúspěchů.

Fotbalové kluby jsou dnes investicí, u některých se akcie obchodují na burze, jedna neproměněná šance může mít hodnotu desítek milionů liber, je to brutální, nemilosrdný byznys.

Brendan Rodgers tvrdil, že přišel do Liverpoolu s vizí, s projektem, jako by doufal v trenérskou dlouhověkost u jednoho týmu á la Ferguson nebo Wenger. Realizoval svou vizi tři roky a tři měsíce, což na Anglii není úplně krátká doba.

Tlak, soustředěná kampaň, kterou dokážou vyvinout média a veřejnost na sociálních sítích, mají ale obrovskou sílu. Před tím není úniku, proniká to do hráčské kabiny, do rodiny trenéra. To byl asi hodně silný argument pro Nizozemce Dicka Advocaata, který včera rezignoval coby kouč Sunderlandu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme