V Anglii létaly mince, lahve i sedačky. Fanouškům Chelsea a West Hamu hrozí, že už na fotbal nikdy nepůjdou

Fotbal v Anglii se ve středu večer vrátil o několik desítek let dozadu. Na Olympijském stadionu v Londýně, kde se v městském derby v osmifinále Ligového poháru střetl domácí West Ham s Chelsea, se stovky příznivců dostaly do potyček. Oba londýnské kluby teď pohrozily, že všem usvědčeným natrvalo zakážou přístup na stadion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové dno anglického fotbalu, píší britská média

Nové dno anglického fotbalu, píší britská média | Zdroj: Reuters

O tom, jak moc rizikové derby mezi londýnskými rivaly West Hamem a Chelsea je, se vědělo dopředu.

Proto byla na Olympijském stadionu zvýšena bezpečnostní pravidla, zakázán prodej alkoholu a – jak v Anglii nebývá zvykem – do útrob šedesátitisícového stánku povolány policejní jednotky.

Ani to ovšem nezabránilo potyčkám, které se v ochozech strhly. Mezi fanouškovskými tábory domácích Kladivářů a hostujících Blues létaly vedle vulgárních pokřiků mince, lahve i sedačky.

„Mojí osmiletou dceru zasáhlo sedm mincí. A nebyla jediným dítětem, které trefili. Přitom ji beru na fotbal od jejích dvou let a nikdy jsme nic podobného nezažili. Je to odporné,“ rozčiloval se v rozhovoru pro BBC příznivce Chelsea Paul Streeter, který navíc seděl v sektoru pro invalidy.

Stevardi ani policie podle něj zpočátku vůbec nereagovali. „Měli strhnout ten dav zpátky a vypořádat se s ním,“ dodal Streeter.

„Tohle chování je absolutně nepřijatelné, obzvlášť v Anglii, a klub se staví proti němu,“ řekl po postupu do čtvrtfinále Ligového poháru díky vítězství 2:1 chorvatský manažer West Hamu Slaven Bilić. Jeho protějšek Antonio Conte dodal, že podobné situace nerad vidí.

Mimo jiné se policie zabývá i homofobními pokřiky vůči obránci Chelsea Johnu Terrymu a jejímu útočníkovi Diegu Costovi. Letáky s nenávistnými texty kolovaly po tribunách Olympijského stadionu a snímky se objevily na sociálních sítích.

Všem fanouškům, kteří se ve středu večer provinili proti pravidlům chování na britských stadionech, hrozí doživotní zákazy vstupu na fotbal. Policie za narušování veřejného pořádku pozatýkala sedm lidí, další můžou usvědčit detailní kamerové záznamy.

Nebylo to poprvé

Už v září se na Olympijském stadionu, kam se West Ham přestěhoval letos v létě z Upton Parku, strhl konflikt mezi domácími příznivci a fanoušky Watfordu. Začátkem října byli zatčeni čtyři chuligáni při utkání s Middlesbrough.

Přístup na středeční duel s Chelsea byl pak zamezen třiceti fanouškům. „To byl snad zlý sen. Pokud ten stadion nezavřou, někoho tam zabijí,“ řekl jeden z návštěvníků utkání Ligového poháru pro BBC Radio 5.

Policisté tvrdí, že malá skupina lidí přišla na zápas jen kvůli tomu, aby vyvolala potyčky a konfrontovala se s příznivci soupeře.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme