V Čechách uniká Plzeň, v Německu Dortmund s Mohučí

Předloni se nejenom Německo bavilo pohádkou o vedoucím týmu fotbalové Bundesligy Hoffenheimu, klubu z vesnice v Bádensku-Würtenbersku. Letos sice nenabízí pohled na čelo tabulky nejvyšší německé soutěže takovou raritu, ale zajímavé je také dost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za mohučským zázrakem stojí i Slovák Miroslav Karhan (vlevo)

Za mohučským zázrakem stojí i Slovák Miroslav Karhan (vlevo) | Zdroj: ČTK


Poprvé od dob Rosického s Kollerem se na špici pohybuje Borussia Dortmund. Překvapením je ale hlavně suverenita nenápadného týmu z Mohuče, který až tuto sobotu poprvé prohrál.

Tradiční favoriti Bundesligy se trápí. Bayern se i přes sobotní výhru potácí ve středu tabulky a třeba Schalke nebo Stuttgart narazily na samé dno; začátek sezóny jim totálně utekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Čechách uniká Plzeň, v Německu Dortmund s Mohučí

Vytvořil se tedy prostor pro jiné týmy, kterým se vyplatila dlouhodobá práce. Na rozdíl od české ligy, kde šla do trháku díky výtečné první třetině soutěže samotná Plzeň, jsou v Německu uprchlíci dva. Jedním z nich je tradiční klub, který ale v posledních letech značně ustoupil do pozadí. Borussia Dortmund má po osmi kolech jednadvacet bodů, což by po prvním utkání sezóny netipoval asi nikdo.

"První zápas jsme tam zvítězili 2:0 a oni neměli žádnou šanci. Od té doby ale vyhráli všechno," upozorňuje na nevypočitatelnost fotbalu obránce Bayeru Leverkusen Michal Kadlec.

Mohuč poprvé zaváhala

Mnohem větším překvapením než Dortmund je ale klub z Mohuče, který hraje teprve pátou bundesligovou sezónu ve své historii. Ale hraje ji skvěle, i když v sobotu po sedmi vítězstvích v řadě poprvé prohrál a přepustil vedení právě Dortmundu. Kádr Mohuče, ve kterém jsou i Slováci Karhan se Zabavníkem a Čech Jan Šimák, nepřekypuje hvězdami.

Ale složený je velmi zajímavě jak ze zkušených borců, tak z mladíků, kteří si říkají o velkou pozornost. Jako třeba ze Schalke vypůjčený německý reprezentant do jednadvaceti let, útočník Lewis Holtby, syn německé matky a vojáka z Liverpoolu.

"On se neprosadil v Schalke, pak hrál v Bochumi, která sestoupila, je vidět, jak to ve fotbale jde rychle a může se to otočit o 180 stupňů. Najednou místo o sestup hrajete o titul. Jsou tam draví kluci, daří se jim. Dávají góly, i když se jim nedaří. Napadají a na každého soupeře jsou dobře připravení," pouští se do analýzy mohučského zázraku Michal Kadlec, jehož Leverkusen je se ztrátou šesti bodů nejbližším pronásledovatelem vedoucího tandemu.

Podrobněji může Kadlec Mohuč nastudovat příští týden, kdy s ní Leverkusen doma hraje. Mohučští mají sice spolu s Dortmundem na zbytek bundesligových celků po osmi kolech solidní náskok, jenže soutěž ještě není ani ve čtvrtině.

Jan Kaliba, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme