V Česku se představí vyhlášení fotbaloví fanoušci ze Severního Irska. Mají i speciální píseň

Se zítřejším zápasem proti Severnímu Irsku se do Česka vrací reprezentační fotbal, ve kterém půjde o kvalifikační body. Ale nejen to - start bojů o postup na mistrovství světa 2018 zavane na pražskou Letnou taky ostrovní fotbalovou kulturu a s ní i melodickou vzpomínku na červnové Euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentant Matěj Vydra (vpravo) má s ostrovními fanoušky zkušenosti

Český reprezentant Matěj Vydra (vpravo) má s ostrovními fanoušky zkušenosti | Zdroj: ČTK

Kdo neznáte Willa Grigga, můžete si být jisti, že na Letné se s ním v neděli večer neseznámíte. 25letý útočník dal před nominací přednost očekávanému porodu svého potomka a do Prahy nepřijel.

To ale neznamená, že tribunami nebude znít píseň, která ho oslavuje a kterou severoirští fanoušci obohatili letošní Euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ostrovních fanoušcích s českými fotbalovými reprezentanty mluvil reportér ČRo Jan Kaliba

„Nejen tou písničku, ale celkovou kulturu, kterou na to Euro přivezli. Na sociálních sítích kolovala spousta videí s tím, jak zpívali ve městě a jak slušně se chovali i k ostatním fanouškům,“ těší se na tuhle součást kvalifikačního startu brankář Tomáš Vaclík, jeden z těch, kteří v červnu na mistrovství Evropy vnímali kult Willa Grigga, i když Severní Irové hráli v jiné skupině než Češi.

Ve zkratce připomenuto - hrdina populárního popěvku si ve Francii sice nezahrál ani minutu, ale fanoušci národního týmu si osvojili melodii z 90. let „Freed from Desire", u které příznivci Wiganu pozměnili text.

Ten teď oslavuje střelce, který klubu letos pomohl k postupu do druhé ligy. Autor nového refrénu o úžasné formě Willa Grigga a soupeřově strachu dostal od Wiganu celosezónní permanentku, píseň zazněla při vítání severoirských fotbalistů po návratu z Eura, vydělává peníze na charitu a vůbec je to ryzí ukázka kultury ostrovního fandění.

Nápěvy věnované konkrétním hráčům vznikají v Anglii neustále a tu a tam se v nich zpívá taky o českých fotbalistech.

„O mě tam nějaká písnička byla a možná se to tady v Čechách ani neví. Třeba proti Southamptonu nebo Chelsea jsem měl největší ovace. Lidé tady budou vědět jenom to, že budu hrát zase druhou ligu, tak to bývá,“ vzpomíná na své chvíle slávy Matěj Vydra, nově útočník druholigového Derby County.

Jeho soupeř ze stejné soutěže a jinak reprezentační spoluhráč Jiří Skalák zatím v Brightonu na podobnou poctu od fanoušků čeká, a tak se baví aspoň poslechem personalizovaných písniček o jiných fotbalistech ze svého týmu.

„Teď tam máme specifický pokřik. Máme tam Anthonyho Knockaerta a na něj řvou skoro celý zápas, protože hraje fantasticky a dal teď tři góly. Měl asi za devět milionů odejít do Newcastlu. Přitom přišel asi čtrnáct dní přede mnou za dva miliony liber. Šest měsíců potom ho chtěl Newcastle, ale Brighton řekl, že ne. Fanoušci si ho teď hodně váží. Před zápasem máme takovou znělku, při které fanoušci stojí a mávají šálami. Z toho má člověk vždycky husí kůži,“ říká Jiří Skalák.

Snad aspoň nepatrná naskočí Jiřímu Skalákovi a jeho spoluhráčům i při nedělním startu kvalifikace mistrovství světa na Letné, a to nejen po severoirských popěvcích. Utkání Česko-Severní Irsko začne v nedělí ve 20.45.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme