V Číně řádí fotbalové šílenství, tamní kluby nakupují i elitní evropské hráče

Ani v únoru se nezastavilo čínské hýření, které nastavuje nevídaný fotbalový trend - odliv špičkových hráčů pryč z evropských velkoklubů právě do Číny. Nejde přitom o žádné fotbalové důchodce, ale o sportovce v nejlepším věku. Naposledy v noci na dnešek oznámil čínský mistr Kuang-čou nákup devětadvacetiletého Kolumbijce Martíneze z Atlétika Madrid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Estadio Vicente Calderón, Madrid, Atlético Madrid

Estadio Vicente Calderón, Madrid, Atlético Madrid | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Číňani po fotbale šílejí, na televizní přenosy ze španělské La Ligy se jich běžně dívá až 60 milionů. Však taky kvůli tomuhle početnému publiku hrají největší světové hvězdy Messi a Ronaldo často i v úmorném poledním parnu, aby doba výkopu asijskému televiznímu trhu vyhovovala.

Je ale možné, že za několik let už budou brzké časy výkopů ve Španělsku zbytečné. Při štědrosti čínských klubů a intenzitě jejich nákupů se snadno může stát, že hodně prvotřídních fotbalistů bude zanedlouho hrát přímo v Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínské fotbalové kluby nakupují fotbalisty z evropských velkoklubů, poslední přestupovou bombou byl Martínez z Atlétika Madrid

V noci na dnešek španělská média se zaujetím sledovala, jak na Calderonově stadionu podepisují funkcionáři Atlétika a čínského mistra Kuang-čou dohodu o přestupu Jacksona Martineze. Kolumbijský útočník přestoupil za rekordních 42 milionů eur, tedy víc než miliardu korun.

Kolumbijec přitom do Madridu přišel teprve před půl rokem. Předtím se třikrát v řadě stal nejlepším střelcem portugalské ligy, takže je útočníkem v plné síle. Ještě o rok mladší jsou Brazilec Ramires a Gervinho z Pobřeží slonoviny. Ti do Číny přestoupili minulý týden z dalších elitních adres - londýnské Chelsea a AS Řím.

Po vstupu čínských majitelů do Slavie některé sázkové kanceláře vypisovaly kurzy na to, jestli do pražského klubu přijde i exotická čínská posila. Jenže trend je spíš opačný. Čína posílá do evropského fotbalu kapitál. Zato hráči, a čím dál lepší, míří spíš opačným směrem.

„Špičkoví čeští hráči jsou k mání za mnoho milionů eur,“ říká Jaroslav Tvrdík zástupce společnosti CEFC v managementu Slavie. Zároveň si ale dovede představit, že by do pražského klubu přišla zástupkyně něžného pohlaví.

„Kdyby do našeho týmu přišla hráčka z Číny, mělo by to logiku. Čína skončila na posledním MS čtvrtá. Takže si myslíme, že takový model by mohl být zajímavým přínosem,“ dodává Tvrdík.

Ten v Číně právě teď pobývá a třeba se vrátí se zprávou, že příchod Číňanek do Slavie je zas o něco blíž. Alespoň symbolicky by to vyvážilo zběsilé zimní drancování fotbalové Evropy čínskými nákupčími.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme