V Lize mistrů čeká na Spartu a Plzeň nejen těžký soupeř, ale i velké vedro

Kromě toho, že horké počasí zpříjemňuje léto, nese s sebou i mnohé problémy. Řešit je musí i profesionální sportovci, kteří v těchto podmínkách musí trénovat a podávat vrcholné výkony. Dnes jsou to například fotbalisté Plzně a Sparty v kvalifikaci o Ligu mistrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty na tréninku před odvetným zápasem Ligy mistrů s CSKA Moskva

Fotbalisté Sparty na tréninku před odvetným zápasem Ligy mistrů s CSKA Moskva | Zdroj: ČTK

Sportování v horkém letním počasí s sebou může přinášet nejrůznější zdravotní komplikace.

„Záleží jednak na druhu sportu a pak na trénovanosti sportovce. Člověk může dostat úžeh nebo úpal, pak je zvýšená zátěž kardiovaskulární,“ vysvětluje doktorka Jaroslava Říhová z Ústavu tělovýchovného lékařství v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lize mistrů čeká na pražskou Spartu a plzeň Viktorii nejen těžký soupeř, ale i velké vedro

„Nejzákladnější je příjem tekutin. Vhodné jsou minerální vody, nesmí to být voda, která má hodně solí. Odvíjí se to všechno od tolerance horka a síle pocení,“ dodává Jaroslava Říhová.

Pomoci lépe se adaptovat by mohla i změna jídelníčku.

„Lehčí stravu a nejíst tučná jídla. Tím zatěžujete víc trávicí trakt,“ říká Jaroslava Říhová.

S vedrem se při aktivní činnosti dnes budou muset vyrovnat například fotbalisté Plzně a Sparty, které čekají domácí odvety 3. předkola Ligy mistrů. Mírnou výhodu budou mít v tomto ohledu hráči Viktorie.

Sparťané se v odvetě s CSKA zřejmě zapotí. Hlavně, když postoupíme, říká Lafata

Číst článek

Ti mají na rozdíl od Sparťanů výkop o 3 hodiny později a navíc si podobné klima vyzkoušeli už v prvním utkání na půdě izraelského Maccabi Tel Aviv.

„Teplo bude obdobné, ale už nebude taková vlhkost, s kterou se v českých poměrech nepotkáváme. Věřím, že ve 20:45 hod. bude počasí dobré a nebude to náš handicap,“ přeje si obránce Západočechů David Limberský.

Se spoluhráči je za postupem a ideálně i rekordním 14. vítězstvím v kvalifikaci LM jistě požene i našlapané hlediště. A ani fanoušci a nejen v ochozech by vliv vysokých teplot na lidský organismus neměli podcenit, protože nejen večerní fotbal jim může připravit horké chvilky.

Jakub Kanta, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme