V Plzni španělského sudího neřeší. Kouč Sparty očekává korektní zápas

Poprvé v historii bude zápas české fotbalové ligy řídit španělský rozhodčí. Stane se tak v sobotním šlágru mezi Spartou a Plzní, který může být klíčovým soubojem v boji o mistrovskou trofej. Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta se pro tuto variantu rozhodl i kvůli častým chybám sudích v závěru ligy a tím spojeným eskalujícím napětím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v utkání se Slováckem

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v utkání se Slováckem | Zdroj: ČTK

„Nevím, jestli je to lepší. Na druhou stranu se budu soustředit jen na svoji hru, protože mu nebudu umět říct něco anglicky,“ říká sparťanský obránce Pavel Kadeřábek s tím, že jazyková bariéra může být někdy i výhodou. Tedy jak pro koho.

Neplatí to třeba pro jeho spoluhráče ze Sparty, zádumčivého myslivce Davida Lafatu. Ten - byť kapitán - komunikuje s rozhodčím úplně stejně, ať píská Čech, nebo Španěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na zprávu, že ligový šlágr mezi Spartou a Plzní bude řídit sudí ze Španělska, sbíral z obou týmů Jan Kaliba

„S rozhodčími se moc nebavím. Tudíž je mi to úplně jedno,“ smál se kapitán letenského celku.

Aspoň naoko lhostejný postoj sparťanského tábora k tomu, kdo bude řídit zápas, ve kterém Pražanům půjde o vymazání tříbodového plzeňského náskoku v čele ligové tabulky, s hráči sdílí a svým způsobem ho zastřešuje i trenér.

„Očekávám kvalitní zápas s korektním rozhodčím. Utkání bude trošku jinak řízeno, vždy na hřišti vycítíte, kam vás sudí pustí. Doufám, že zápas bude odřízený tak, jak má,“ doufá Zdeněk Ščasný, po jehož premiéře po návratu na sparťanskou lavičku - po prohře v Liberci - poslal obhájce titulu na rozhodčí oficiální stížnost.

Bitvu o fotbalový titul mezi Spartou a Plzní bude řídit španělský rozhodčí

Číst článek

Teď má jistotu, že bude mít zápas v rukou sudí pravidelně zkoušený duely Realu Madrid či Barcelony, pro kterého jsou navíc vztahy a zájmy v českém fotbale španělskou vesnicí.

„Sudí nechceme zásadně řešit, soustředíme se na svůj vlastní výkon, ten totiž zápas rozhodne,“ odmítá i šéf plzeňského klubu Tomáš Paclík hodnotit povolání zahraničního sudího jako dobrý, nebo naopak špatný nápad.

Obránce Pavla Kadeřábka (v rudém) kouč Sparty Zdeněk Ščasný z obavy před čtvrtou žlutou kartou raději stáhl ze hřiště | Foto: ČTK

Jediným, kdo v tomhle ohledu nahlas vyčnívá z řady, je plzeňský záložník Pavel Horváth. „Neřekl bych, že naši rozhodčí na to nemají. Je to těžká role a tahle volba se mi zdá zbytečná. Český sudí by utkání odřídil stejně kvalitně jako zahraniční,“ uvedl.

Pelta mluví o správném rozhodnutí

Jenže podstatné je, že objednat si kvůli souboji Sparty s Plzní zahraniční rozhodcovskou výpomoc nepřijde zbytečné předsedovi Fotbalové asociace Miroslavu Peltovi.

„Netvrdím, že je to naposledy, ale nebude to pravidlem. Tentokrát vnímám situaci jako velmi důležitou, myslím si, že pro klid duše je to správné rozhodnutí. Proto jsem na předsedkyni komise rozhodčích apeloval, aby můj návrh zvážili,“ doufá Pelta, že ho tentokrát po utkání dvou nejsilnějších českých týmů nezdrtí tajemný obsah další Křetínského nebo jiné kabely.

Chyby fotbalových rozhodčích se množí, jejich šéfka Damková ale mlčí

Číst článek

Na podzim 2012 Plzeň porazila Spartu 1:0 gólem z penalty po nafilmovaném Limberského pádu, šéf Sparty nespokojený s poměry v českém fotbale pak dorazil na Strahov a spustil kauzu, kterou bylo celkem náročné zamést pod koberec.

Hmatatelným výsledkem bylo snad jen to, že další duel Sparty s Plzní rozhodoval v české lize zatím naposledy cizinec - před dvěma lety šlo o Němce Wolfganga Starka.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme