V Plzni startuje nultým ročníkem projekt fotbalové akademie

V Plzni se rodí ambiciózní projekt první regionální fotbalové akademie. Hlavním posláním je najít nejtalentovanější hráče v kraji. Ty pak za pomoci špičkových trenérů podpořit v jedné z nejdůležitějších fází jejich kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Pavel Vrba

Trenér Pavel Vrba | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Projekt určený fotbalistům od dvanácti do patnácti let odstartuje letos v létě nultým ročníkem.

„Chceme soustředit nejtalentovanější hráče do středisek. Chceme je dostat pod dobré trenéry, dát jim dobré podmínky. Kraj, město i plzeňská Viktorka to chtějí zkusit,“ vysvětluje někdejší kouč Plzně, v současnosti reprezentační trenér Pavel Vrba.

Podle něj se už s výběrem mladých talentovaných hráčů začalo. První kempy odstartují během prázdnin, další část akademie na začátku školního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Plzni se rodí ambiciózní projekt první regionální fotbalové akademie, jehož posláním je najít nejtalentovanější hráče v kraji.

„Nižší kategorie budou fungovat tak, že trenéři budou dojíždět do měst a budou mít jednou za 14 dní tréninkovou jednotku. Nejenom děti, ale i trenéři se můžou přijet podívat na trénink, který povedou odborníci na výchovu mládeže.“

Na čtrnácti až patnáctileté fotbalisty čeká klasický model akademie. Od pondělí do pátku se budou učit a trénovat v Plzni, na víkend se vrátí do svých mateřských klubů.

Fotbalové akademie ovšem nejsou žádnou novinkou. Několik soukromých projektů funguje už teď. Některé dokonce vznikly už před dvaceti lety, vzpomíná Pavel Vrba.

„Zažil jsem akademii v Ostravě. Před dvaceti lety existovalo nějakých šest nebo sedm vrcholových středisek mládeže pro fotbal a to fungovalo tak, jak bychom chtěli, aby to fungovalo teď.“

Pochopitelně, že být v akademii bude rodiče dětí něco stát. Zatím by mělo jít o 1000 korun na měsíc. Protože ale provoz akademií bude plně financován městem, krajem a fotbalovou asociací, poputují vybrané peníze zpět hráčům ve formě stipendií.

Dukla, Bohemians i Žižkov jsou pro, Sparta chce jít vlastní cestou

„Plzeň tímto získává další náskok. Co se tady podařilo za pět let vybudovat, je úžasná věc. Představitelé klubu si ale uvědomují, že pokud budou chtít úroveň udržet, tak musí věnovat mnohem víc do mládeže a hráče vychovávat,“ říká reprezentační trenér.

Další akademie by mohla vzniknout na Vysočině. Nejkomplikovanější je situace v Praze. Dukla, Bohemians i Žižkov jsou pro - Sparta jde vlastní cestou. Pavel Vrba s tím ale problém nemá, je to spíš naopak.

„V Belgii Lutych nebo v Rakousku Slacburk si to také dělají podle sebe. My se tomu také nebráníme. Je nesmysl, že nebude v reprezentaci někdo, kdo nepůjde do akademie. Když si to Sparta chce dělat podle sebe, je to pro nás výhoda. Teoreticky tak budeme mít o jednu akademii víc, kterou si bude financovat klub sám,“ uzavírá trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Jan Markup, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme