V roce 1968 dal hattrick Brazílii. Dnes slaví bývalý fotbalista Adamec 75. narozeniny

Kromě sochy Krista, pláže Copacabana, kávy nebo nápoje caipirinha může být symbolem Brazílie už snad jen fotbal. Pro jeho hráče po celém světě je nezapomenutelným zážitkem, pokud se na tamní reprezentaci vytáhnou a třeba jí dají i gól. Československý útočník Jozef Adamec, který slaví 75. narozeniny, je jedním ze čtyř fotbalistů, kterým se podařilo vstřelit Brazilcům dokonce hattrick.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor hattricku Brazílii Jozef Adamec na stadionu Trnavy, kde strávil většinu kariéry

Autor hattricku Brazílii Jozef Adamec na stadionu Trnavy, kde strávil většinu kariéry | Foto: Václav Tvarůžka

„Je to pěkné dát tři góly Brazílii, ale tehdy jsem si z toho nic nedělal, bylo to běžné,“ říká Jozef Adamec.

Léto 1968 si Československo nepamatuje kvůli fotbalu, ale Jozef Adamec si z té doby rád vybaví hlavně zápas z 23. června. Tehdy nastoupil ke svému nejslavnějšímu utkání, na bratislavské Tehelné pole přijela k přátelskému duelu Brazílie a Adamec hattrickem zařídil vítězství 3:2.

„První, tak to dával brankář obránci, který mu to chtěl dát zpět, ale já jsem tam mezitím vběhnul. Udělal jsem kličku a zasunul jsem. Druhý to byla dobrá střela zpoza šestnáctky a třetí hlavičkou. Nevím, jestli jsem nedal v kariéře jen dva góly hlavou,“ popisoval Adamec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalému československému fotbalistovi Jozefu Adamcovi je 75 let

Podle něj je vstřelení hattricku Brazílii asi tak překvapivé, jako když v létě přijde sněhová vánice. Však se to také podařilo jen pár fotbalistům - v roce 1938 dal Brazilcům hattrick Polák Wilimovski, v osmdesátých letech se to samé povedlo na mistrovství světa Italu Rossimu.

„Vzpomínám si, že tehdy v nějakých novinách psal Ital Schuster, že mu do smrti bude šít boty za to, že dal tři góly,“ vzpomíná Adamec, kterého před pár lety napodobil také Argentinec Lionel Messi.

Jozef Adamec strávil v podstatě celou svou kariéru v Československu, nejvíce let jako útočník Spartaku Trnava, ale v období okolo stříbrného mistrovství světa 1962 hrál v pražské Dukle, se kterou získal československé tituly, nebo byl na turné ve Spojených státech.

Snímky se ztratily

„Byl to kluk do party a s Pepikem Štibrányim. Měl jsem je na pokoji, takže je mám vryté do paměti. Pro Slováky to je takový malý bůh. Chtěl bych mu popřát všechno nejlepší,“ přeje Adamcovi jeho tehdejší spoluhráč Josef Jelínek.

Jozef Adamec skončil v anketě o slovenského fotbalistu minulého století druhý. Zásluhu na tom má i hattrick Brazilcům, ale který sice tehdy Adamec nedocenil, ale postupem času by si ho rád připomněl jinak, než ze svých vzpomínek.

„Myslím, že to dneska více prožívám. Nikde se ten zápas ztratil, nemám žádné snímky. Nevím, kde se to ztratilo či to je v archivu. Škoda, rád by sem to viděl,“ říká Jozef Adamec, vicemistr světa 1962 i sedminásobný československý šampion, kterému je dnes 75 let.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme