V Southamptonu se fotbal vyučuje i na univerzitě. Ze sparťanů si ale zážitek odvezl jen Sáček

Fotbalová Sparta se nechtěně stala sparingpartnerem velké slávy na jihu Anglie. Ještě před sedmi lety se klub ze Southamptonu potácel na pokraji krachu a sportovně až ve třetí nejvyšší soutěži. Teď tam lidé viděli vítězství 3:0 v premiéře svého týmu ve skupině Evropské ligy a při utkání s hosty z Prahy vyprodali třicetitisícový stadion St. Mary's. I díky tomu, že přímořské město fotbalem žije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanynka „saints“ je důkazem, že přímořské město žije fotbalem

Fanynka „saints“ je důkazem, že přímořské město žije fotbalem | Zdroj: Reuters

Maličké historické centrum se dá projít za deset minut, hodně parků, obří přístav, kde kotví zaoceánské kolosy a také hodně továren.

Jednu pořád v dobré kondici najdete přímo vedle stadionu. To všechno je Southampton – ospalé čtvrtmilionové město, kde větší srocení lidí uvidíte snad jen na jedné ze dvou tamních univerzit anebo na fotbale.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bylo to něco neskutečnýho. Takový zážitek, zahrát si proti týmu z Premier League, neskrýval radost sparťan Michal Sáček

A právě tyto dva světy mají v Southamptonu docela dost společného. „Tohle je velmi fotbalové město a taky naše univerzita má k fotbalovému klubu dlouhodobě silný vztah. Dodáváme mu odborníky a zpracováváme pro něj různé analýzy, statistiky nebo zdravotní testy hráčů,“ míní Richard Elliot.

Na Solent University vyučuje sociologii fotbalu. Ano, tenhle sport má na tamní škole samostatný studijní obor. A tak nějak se rozumí samo sebou, že zápas Southamptonu v Evropské lize proti Spartě je pro Elliota něco na způsob povinné četby, takže na stadionu nemohl chybět.

A možná na St. Mary's získal námět na nějakou další akademickou studii – třeba na téma reakce anglického publika na nezvykle nízkou cenu vstupenek.

Pravdou ale je, že výsledek takového zkoumání je dost předvídatelný. Fanoušek Steve už toho na tribunách St. Mary's pamatuje hodně. Chodí na ně, ať je dobře, nebo přijdou časy zlé. Ani nad třetí ligou nos neohrnoval.

Teď má radost, že tři zápasy ve skupině Evropské ligy včetně toho proti Interu Milán uvidí celkově za míň než padesát liber. Vychází to na šestnáct liber na utkání, což je polovina oproti víkendové Premier League proti Swansea.

V Southamptonu vládne žena. Klub zdědila po otci a zatím se o něj stará s přehledem

Číst článek

Sparta Southamptonu radost rozhodně nepokazila. Velký odpor nekladla, za půl hodiny prohrávala 0:2 a lidi si mohli užít návrat do Evropy bez nervů. Jen hosti z Prahy o velkém zážitku mluvit nemůžou, snad až na jednoho.

„Bylo to něco neskutečnýho. Takový zážitek, zahrát si proti týmu z Premier League. Atmosféra byla úžasná, užil jsem si to. Škoda toho výsledku,“ říká Michal Sáček. Za Spartu v Evropě nastoupil poprvé, ale nejen pro něj to byla v Southamptonu lekce jako z tamní univerzity – a bez nutnosti platit školné.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme