V Sunderlandu hledají lék na krizi. Novinářům zpřístupnili trénink, aby povzbudili hráče

Není obvyklé, aby se fotbalové kluby při přípravě na utkání nechaly sledovat veřejností. V evropských soutěžích jsou předzápasové tréninky novinářům zpřístupněny na pár minut. Sunderland, poslední tým Premier League, ale v týdnu udělal výjimku a novináře pozval na trénink před důležitým ligovým duelem se Stoke City.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Se svěšenou hlavou. Fotbalisté anglického Sunderlandu mají po sedmi kolech stejnou bilanci jako loni

Se svěšenou hlavou. Fotbalisté anglického Sunderlandu mají po sedmi kolech stejnou bilanci jako loni | Zdroj: Reuters

Tréninková centra fotbalových klubů v Anglii mnohdy připomínají spíše vojenské tvrze.

Lemují je vysoké zdi, vedou k nim dlouhé cesty, na nichž je nutné projet závorami, pečlivě je střeží kamery. Dovnitř se obvykle dostanou jen zaměstnanci klubů nebo návštěvníci se zvláštním povolením.

Sunderland teď udělal výjimku. Namísto práce „za zavřenými dveřmi“ novinářům výjimečně zpřístupnil všechny zákulisní prostory tréninkového komplexu. Návštěvníci tak mohli sledovat, natáčet i fotografovat předzápasovou přípravu na víkendový „záchranářský“ duel se Stoke.

Pro hráče měl být otevřený trénink motivací ukázat se. „Je to jiné, v dobrém slova smyslu. Pomůže to hlavně mladším klukům, kteří jsou rádi sledováni,“ domnívá se Jermain Defoe, bývalý anglický reprezentant a třetí nejstarší hráč černých koček, jak se celku ze severovýchodu ostrovů přezdívá.

Sám Defoe byl na kontakt s veřejností zvyklý, když krátce působil v zámořském Torontu. „V Kanadě a Spojených státech je to běžná praxe. Novináři za vámi chodí do šaten. Sotva vylezete ze sprchy a už vás zpovídají dvě ženy,“ usmívá se Defoe. Pozápasovými rozhovory ze šaten proslula hlavně hokejová NHL.

Přítomnost novinářů na tréninku prý pomohla i samotnému manažerovi Sunderlandu Davidu Moyesovi, který byl plný energie. Sám se do přípravy zapojil a hráče povzbuzoval víc než obvykle.

Rodák ze skotského Glasgow po jedenácti letech strávených v Evertonu má za poslední tři roky už třetí angažmá. Po neúspěchu v Manchesteru United působil ve španělském Realu Sociedad. Teď má za úkol zachránit Black Cats.

Sunderland se po dvou remízách a pěti porážkách (totožnou bilanci měli i loni pod Samem Allardycem) krčí na úplném chvostu ligové tabulky. Předposlední Stoke, které černé kočky přivítá v sobotu v 16 hodin, má jen o bod víc.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme