Valná hromada FAČR bude schvalovat nové stanovy. Liga se může přiblížit samostatnosti

Fotbalovou Synot ligu můžou už od příští sezony řídit majitelé klubů. Tak, jak je tomu v Anglii, Německu, ale i v Belgii nebo Švýcarsku. Další krok k samostatnosti české nejvyšší soutěže se chystá na dnešní valné hromadě Fotbalové asociace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Kováčik (druhý zleva) a Rudolf Řepka (uprostřed) se předběžně dohodli na česko-slovenském poháru

Ján Kováčik (druhý zleva) a Rudolf Řepka (uprostřed) se předběžně dohodli na česko-slovenském poháru | Foto: Michal Jurman

Pod správou klubů by tak mohla být například disciplinární komise, novinky by se naopak netýkaly komise rozhodčích, která by i nadále spadala přímo pod Fotbalovou asociaci.

Od možné změny si zainteresovaní slibují také více peněz, diváků a větší důvěryhodnost dvou nejvyšších soutěží. Aby k tomu ale mohlo dojít, je třeba, aby valná hromada schválila nové stanovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky změny stanov samostatnost ligy nezajistí, mohou k ní ale nejvyšší domácí soutěž přiblížit

„Stanovy jako takové samostatnost ligy neřeší, ale řeší v některých bodech pootevření dvířek. Dávají možnost výkonnému výboru, aby uzavřel rámcovu smlouvu mezi Fotbalovou asociací a Ligovou fotbalovou asociaci,“ vysvětluje generální sekretář Fotbalové asociace Rudolf Řepka.

Ligovou fotbalovou asociaci (LFA) je sdružení prvoligových a druholigových klubů. To je ovšem na valné hromadě ve velké menšině oproti zástupcům amatérských celků a soutěží, z nichž má řada blízko k odpůrci ligové samostatnosti Romanu Berbrovi. Proto přijetí nových stanov není jisté.

Pokud změny projdou, musel by ještě výkonný výbor zmíněnou rámcovou smlouvu přijmout do 30. června, pak by Synot ligu mohly samy kluby řídit už od nové sezony.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme