Včera v továrně, dnes v Arsenalu. Dvacetiletý Bramall si vybojoval angažmá ve slavném klubu

Dvacetiletý Angličan Cohen Bramall ještě před třemi týdny přemýšlel, jak další měsíc zaplatí účty a čím si bude vydělávat. Fotbal v poloprofesionálním klubu Hednesford Town ho neuživí a v automobilce, kde dosud pracoval na plný úvazek, ho dál nepotřebovali. Jenže pak se mu ozval prvoligový Arsenal a změnil jeho život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emirates Arsenal Kanon

Emirates Arsenal Kanon | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Každý všední den vstával brzy ráno, aby mohl od půl sedmé do čtvrt na šest pracovat na výrobní lince v automobilce Bentley v anglickém městečku Crewe.

Práce ho bavila, ale unavovala. V úterý a ve čtvrtek večer navíc cestoval z Crewe do Birminghamu sto kilometrů tam a sto kilometrů zpátky na trénink s poloprofesionálním klubem Hednesford Town, který podle systému anglických fotbalových soutěží hraje až sedmou ligu.

Těsně před Vánoci, v úterý 20. prosince, se dozvěděl, že už ho v automobilce nepotřebují. „Nevěděl jsem, co dál. Potřeboval jsem práci na plný úvazek, abych se uživil, fotbal v Hednesfordu mi opravdu nestačil,“ obával se Bramall o svoji budoucnost.

Jenže hned den nato dostal mimořádnou šanci. Arsenal, jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších anglických klubů, ho pozval na testy. „Agent mi zavolal, že jdu na zkoušku do Arsenalu. Odpověděl jsem jen: Cože?! Úplně mě to vyvedlo z míry,“ vybavil si Bramall v rozhovoru pro BBC.

Během hodiny se sbalil a pak – necelý měsíc po utkání proti neznámému celku Coalville Town – odjel trénovat po boku známých fotbalových hvězd Alexise Sáncheze či Mesuta Özila.


Znali jeho jméno

Když Bramall přijel do tréninkového centra v Colney, dostal klubovou soupravu a chystal se na trénink s juniory. Nakonec šel ale do ostré přípravy s A týmem manažera Arsena Wengera.

Všechny hvězdy přitom dosud znal jen z televize, novin a sociálních sítí. „Ale moje jméno znali všichni a vítali mě. Byla to pro mě velká pocta, splnil se mi sen. Myslím, že první narážečku jsem si dal s Alexisem,“ smál se levonohý obránce.

Ačkoli Bramall dobře věděl, s kým má při dvoudenní stáži čest, chtěl zapomenout, kdo je s ním na trávníku. Realizační tým svou prací oslnil a Arsenal ho vykoupil z Hednesfordu za 40 tisíc liber, v přepočtu za milion a čtvrt.

Arsenal


Agent: Stačilo pět minut

Zástupce Cohena Bramalla Lee Payne svého klienta při trénincích sledoval. Už po pěti minutách prý tušil, že Arsenal bude chtít dvacetiletého beka podepsat. Manažer Wenger kolikrát jen kroutil hlavou a na výjimečném talentu Bramalla se shodl i s vedoucím skautů severolondýnského klubu Stevem Rowleym.

„Když jsme seděli v kantýně v tréninkovém centru, přišel za námi Rowley a řekl, že během třiceti let ještě neviděl hráče, který by přišel z tak nízké úrovně a měl takové schopnosti,“ popsal Payne pro Sky Sports.

Arsenal sice oficiálně Bramallův přestup ještě nepotvrdil, ale sám hráč už má velké plány. Tuší, že zpočátku bude působit v juniorce, v létě už chce ovšem cestovat s A týmem na předsezonní soustředění a zabojovat o své místo v nabitém kádru.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme