Ve Švédsku jako na Euru. Češi budou hrát na stadionu pro 50 tisíc lidí

Zlatan Ibrahimović je sice extravagancí i profesní kvalitou fotbalovou celebritou, ale ani kvůli němu se stadion při zápase Švédsko-Česko zřejmě nezaplní více než z poloviny. Jinak si ovšem čeští reprezentanti při přípravě ve Stockholmu můžou připadat už jako na červnovém Euru. Švédsko má podobný počet obyvatel jako Česko, ale na rozdíl od něj před čtyřmi lety otevřelo moderní arénu pro 50 tisíc fotbalových fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová Friends Arena ve Stockholmu

Fotbalová Friends Arena ve Stockholmu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Pro přátelské utkání by se těžko hledalo příznačnější místo – čeští fotbalisté si proti Švédsku zahrají na stadionu Přátel.

Jméno nese podle mládež podporující neziskové organizace, při českém tréninku má zataženou střechu a kapacity Friends Areny Švédové často dovedou využít.

„Na většinu kvalifikačních zápasů bylo vyprodáno – když tady hrálo Rusko, Rakousko… Jiné to je, když přijede Lichtenštejnsko nebo Faerské ostrovy. Ale slušné návštěvy – klidně 30 tisíc fanoušků – sem chodí i na ligu, AIK Stockholm je populární.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští fotbalisté se ve Stockholmu mohou cítit jako na Euru. Stadion, kde se bude hrát, pojme 50 tisíc diváků. Více Jan Kaliba

„K tomu koncerty… nedostatkem zájmu aréna určitě netrpí. Švédská asociace se také ucházela o některé zápasy Eura, co bude za čtyři roky, jenže místo toho je dostala Kodaň. To bylo selhání…,“ říká v největší sportovní aréně severských států Henrik ze švédské tiskové agentury.

Jeho země se možná s někým ze sousedů pokusí o společnou kandidaturu na šampionát za 8 nebo 12 let. Hostit zápasy celoevropského Eura 2020 chtělo i Česko, jenže stadion, kterým se může chlubit podobně početný švédský národ, zatím nemá a těžko říct, jestli by mělo mít.

„Nejsem si jistý, že bychom ho zaplnili. Viděl jsem poslední zápas proti Skotsku, kdy nebylo plno, takže bychom ho určitě rádi měli, ale nevím, jestli se to do našich podmínek hodí. Myslím, že 20 tisíc je na Českou republiku ideální,“ svěřuje se Tomáš Sivok, kapitán českého týmu pro poslední přípravné utkání před nominací na Euro proti Švédům.

Výkop je ve 20.30, přímý přenos naladíte na digitálním a internetovém streamu Český rozhlas Sport, druhý poločas vysílá i Radiožurnál.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme