Velký státní znak není povinnost, brání se FAČR. Za pravdu mu dává i právní rozbor

Fotbalová reprezentace nemá povinnost mít na dresech velký státní znak, ve vysílání Radiožurnálu to uvedl generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka. Reaguje tak na dopis ministerstva školství, podle kterého má na dresech být velký státní znak s českým lvem a moravskou a slezskou orlicí. To ale nepotvrzuje ani právní stanovisko, který si MŠMT nechalo zpracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová reprezentace nemá povinnost mít na dresech velký státní znak

Fotbalová reprezentace nemá povinnost mít na dresech velký státní znak | Foto: Jan Tauber

„Změna dresů může proběhnout kdykoli, ale jsem si jistý, že se FAČR řídí zákonem i zásadami MŠMT, které byly vydány na roky 2015 až 2018. Píše se tam, že každá sportovní federace může používat ‚název státu, státní znak nebo státní vlajku.‘ My jsme se rozhodli pro název státu a v některých případech stání vlajku,“ řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka Radiožurnálu.

Ministryni Valachové vadí lev na dresech fotbalistů, požaduje velký státní znak

Číst článek

Odvolává se na metodický pokyn ministerstva školství z konce roku 2014. V něm úřad dává reprezentacím možnost vybrat si, jaké označení státní příslušnosti zvolí. Neurčuje povinnost používat velký státní znak, pokud už daná reprezentace používá vlajku či název státu.

Ministerstvo poslalo na fotbalovou asociaci dopis, podle kterého je zákonem stanoveno, že se má používat velký státní znak, tedy i s moravskou a slezskou orlicí.

„Paní ministryně si velmi vážím a nechci být konfrontační. Ale i z MŠMT jsme od pana ředitele odboru sportu obdrželi stanovisko advokátní kanceláře, které podporuje náš výklad,“ kontruje Řepka.

Zpravodajský web Českého rozhlasu má právní stanovisko, které MŠMT poslalo na FAČR, k dispozici. Advokátní kancelář KŠD Legal píše, že užití velkého státního znaku není pro sportovce reprezentující Českou republiku povinné.

„Myslím, že celá diskomunikace vznikla tím, že si někdo vyložil, že to, co máme na dresech, je malý státní znak. A to opravdu není. Jsme si vědomi, že ho používat nemůžeme,“ dodává sekretář.

Nedostatky jsou u mládežnických reprezentací

Logo reprezentace, na kterém je pouze český lev, a nikoli moravská a slezská orlice, se asociace rozhodla používat, aby zabránila falzifikátům národních dresů. „Logo reprezentace máme řádně zaregistrováno. V minulosti, když jsme měli na dresech velký státní znak, jsme s tím třeba na vietnamských tržnicích nemohli nic dělat,“ vysvětluje Řepka.

Nedostatku ohledně reprezentačních dresů si FAČR je vědoma, týká se ale mládežnických týmů, kde reprezentační znaky nevyužívá. „Mládežnických reprezentací máme totiž sedmnáct, každý tým v průběhu roku využije nejméně čtyři sady dresů, což je logisticky i finančně nesmírně náročné. Aktuálně ale i tuto situaci postupně řešíme,“ odpověděl Zpravodajskému webu ČRo tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme