Velšané zapomněli na ragby. Díky úspěchům na Euru má převahu fotbal

Evropský šampionát ve Francii umí kouzelné věci. Zařídil třeba, že národ zvyklý fandit především svým ragbistům, najednou prožívá fotbalové opojení. Oba sporty mají ve Walesu tradici a perou se o pozici národního sportu číslo jedna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Walesu

Fanoušci Walesu | Zdroj: Reuters

Díky postupu fotbalistů do dnešního semifinále Eura, ve kterém nastoupí od 21 hodin v Lyonu proti Portugalsku, má teď u Velšanů fotbal převahu.

Ještě před měsícem tam možná více pozornosti poutal výjezd velšských ragbistů na Nový Zéland než fotbalové Euro, ale poslední týdny všechno změnily.

„Tenhle turnaj lidi spojil jako žádná akce dlouho předtím. My jsme žádný takový úspěch nikdy nezažili, takže je to logické. V roce 1958, kdy nás svým gólem vyřadil Pelé ve čtvrtfinále mistrovství světa, to bylo dlouho předtím, než jsme se narodili. A od té doby jsme žádný takový turnaj nehráli,“ vzpomíná fanoušek Phil.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Tenhle turnaj lidi spojil jako žádná akce dlouho předtím. My jsme žádný takový úspěch nikdy nezažili,“ říká velšský fanoušek Phil

Ragby podle něj také Velšany spojuje, ale s fotbalem je to prý nesrovnatelné. „Možná i proto, že v ragby jsme na úspěchy zvyklí, konkurence není tak veliká. Ale tohle Euro je fantastické a pro generace Velšanů zároveň první možnost fandit své zemi na fotbalovém turnaji,“ říká Phil a hrdě přitom ukazuje na znak s drakem na červeném velšském dresu.

Velšané jdou na Euru ve stopách irských fanoušků a fotbalistů. Nejprve nečekaná výhra v Lille a potom do Lyonu, jenže Irové na zdejším stadionu vypadli s domácím týmem v osmifinále.

Ve stejné části turnaje vypadli také Severní Irové a Angličani, takže Wales se na svém prvním fotbalovém mistrovství Evropy dostal suverénně nejdál ze zemí celého regionu.

„Jsme moc rádi, že jsme se dostali dál než Anglie. To je pro nás hlavní. Skotové a Irové, ty bereme jako keltské bratry, zato být lepší než Angličani, to nás vždycky potěší, k těm cítíme největší rivalitu. A taky jsou v našem regionu nejlepší, teda až doteď!“ usmívá se Velšan, který si říká Coco.

A i když by ho prý ani ve snu nenapadlo, že Wales bude na tomto turnaji hrát semifinále, teď už prý věří nejenom v dnešní postup přes Portugalsko, ale i tomu, že Velšané svůj příběh dotáhnou až do konce a celé Euro ve Francii vyhrají.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme