Větší počet účastníků MS ve fotbale přinese problémy, řekl v Praze šéf UEFA Čeferin

Kvůli klidu a odpočinku jezdívá Slovinec Alexander Čeferin do pouště na Saharu, ale teď v Praze mluvil předseda evropské fotbalové federace o Africe i v jiných souvislostech. Tohoto kontinentu se zřejmě nejvíc dotkne rozšíření počtu účastníků světového šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Světový šampionát byl na africkém kontinentu poprvé v roce 2010 a je také dost možné, že naposledy. Rozšíření z 32 na 48 týmů (poprvé to tak bude za 9 let) totiž významně zvyšuje nároky na pořadatelství největší fotbalové akce.

„Nakonec jsme s rozšířením souhlasili, protože si to přály ostatní konfederace. Ale přinese to potíže. Například potřebujete 12 stadionů s alespoň padesátitisícovou kapacitou. Takové podmínky splňují tak dvě nebo tři země z Evropy. Z Afriky vůbec nikdo. Ještě tak možná Čína nebo Spojené státy,“ uvedl při návštěvě Prahy předseda UEFA Alexander Čeferin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf UEFA Aleksander Čeferin navštívil Prahu. Mimo jiné promluvil i o novém formátu MS

„V každém případě Evropa bude mít na rozšířeném mistrovství 16 míst a my chceme, aby byla každá evropská země v jiné skupině. Protože jestli jsme opravdu dobří, jak se říká, tak potom mohou všechny evropské týmy ze základní skupiny postoupit,“ uvažoval Čeferin.

Zatímco v rozšíření počtu účastníků světového šampionátu vidí potíže, u mistrovství Evropy mu to nevadilo.

„Myslím, že 24 týmů jako to bylo teď naposledy, je ten správný počet. Dostane se totiž i na menší země. A loňský šampionát ve Francii byl z ekonomického hlediska nejúspěšnější v historii,“ připomněl Čeferin. Poslední evropský šampionát pořádala po delší době jen jedna země, už několik let je ale běžné, že se na organizaci velkých fotbalových akcí podílejí státy dva. A tak by to mělo být až na jedinou výjimku i v budoucnu.

Německý fotbalista Schweinsteiger míří za oceán. V MLS oblékne dres Chicaga

Číst článek

„Máme jasný limit – dvě země, je to vyzkoušeno, víc ne. To, co se uskuteční v roce 2020 k šedesátým narozeninám Eura, kdy se bude hrát ve třinácti evropských městech, bude velmi složité na logistiku. A už se to opakovat nebude, pokud o tom budu moci rozhodovat,“ řekl Alexander Čeferin, který také bojuje za zachování současného modelu evropských klubových soutěží.

Tak, aby i na Ligu mistrů mohly dosáhnout kluby z fotbalově menších zemí a zároveň soutěž neztratila na prestiži.

„Musíme si uvědomit, že pět největších fotbalových zemí přináší 86 procent příjmů a zpátky si berou jen 60 procent. Každopádně můžu říct, že něco jako Superliga nebo něco podobného nevznikne,“ uklidňoval tím veřejně i české kluby předseda evropské fotbalové federace Alexander Čeferin.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme