Videorozhodčí by měli ve fotbale výrazně přispět k důvěryhodnosti

Už v sezoně, která právě startuje, bychom se měli v českém fotbale poprvé dočkat posuzování sporných situací videorozhodčím. Zápasem Dukly s Teplicemi začne dnes v 18 hodin ePojištění liga - první ročník nejvyšší fotbalové soutěže nezávislý na přímém řízení Fotbalové asociace. Zároveň bude zřejmě poslední v současném hracím systému, který by měl od příště nabídnout více zápasů za sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal by se měl v letošní sezóně dočkat videorozhodčích. Ilustrační foto

Fotbal by se měl v letošní sezóně dočkat videorozhodčích. Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

„Jestli tady máme v lize nějaký problém, tak je to otázka důvěryhodnosti. A pro důvěryhodnost v to, co se v lize děje, že se všechno rozhoduje jenom na trávníku a že o výsledku rozhodují chyby hráčů a trenérů, a ne chyby rozhodčím, musíme udělat maximum.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody by mohli k důvěryhodnosti rozhodnutí pomoci videorozhodčí

Zavedení videa k tomu má výrazně přispět, myslí si Dušan Svoboda - funkcionář Sparty a šéf Ligové fotbalové asociace, která teď nově řídí dvě nejvyšší soutěže. Kdy se funkce videorozhodčího objeví v zápasech první nebo druhé ligy, není jisté, ale Česko je mezi zeměmi, kde bude Mezinárodní federace FIFA tuhle novinku aktivně testovat. Už během této sezony by to mělo být minimálně v přípravných zápasech.

„Jsou definované čtyři situace, které se budou přes video posuzovat. To znamená regulérnost dosažení branky, posouzení pokutových kopů, třetí situace přímé udělení červené karty, prostě nějaká kosa, poslední hráč atd., a čtvrtá situace je správná identifikace hráče,“ vysvětluje Svoboda, kdy přesně se do fotbalových zápasů bude videorozhodčí vkládat.

Zdržení hry, což byl významný argument odpůrců téhle technologické novinky, by podle něj nemělo být výrazně větší než v současnosti, kdy sporné verdikty rozhodčích často vedou k vášnivým a leckdy dlouhým protestům fotbalistů.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme