Vliv sportovních agentů roste, upisují se jim stále mladší fotbalisté

V posledních letech dramaticky narostl počet smluv, které uzavírají mladí fotbalisté. Poukazují na to trenéři, kteří dlouhodobě upozorňují na nezdravý vliv hráčských agentů, kterým se sportovci upisují ve stále nižším věku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svého agenta má už většina dorostenců (ilustrační foto)

Svého agenta má už většina dorostenců (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Gól vstřelený silnému soupeři, to je i pro fotbalového agenta pokaždé velmi příjemná záležitost, zvlášť když jde o reprezentační starty, které přirozeně zvyšují cenu hráče. Manažeři rádi podobné momenty zvěčňují a vystavují třeba na sociálních sítích. Jsou i tací, kteří po každém úspěchu klienta rozesílají SMS zprávy reportérům.

Vesměs také bedlivě sledují třeba známkování hráčů v novinách, a když se jim nelíbí, někteří z nich volají do redakcí. Obecně mají velmi silnou pozici ve fotbalovém prostředí a poměrně častý je také názor, že vlivní agenti dokážou ovlivňovat i složení týmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roli sportovních agentů přibližuje reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Za osm měsíců, co jsem u dorostenecké reprezentace, neměl jsem atak od manažera, který by mi chtěl radit, koho mám dát a koho ne,“ říká kouč reprezentačního výběru do dvaceti let Pavel Hoftych, který má také dost zkušeností i s trénováním v nejvyšší sotěži dospělých v Česku i na Slovensku, a také tam se prý snažil, aby si od agentů nechal určitý odstup.

I podle trenéra jsou ale agenti důležití: „Od začátku s manažery komunikuju, vnímám je jako součást sportu, ale nikdy jsem si nenechal vpustit do klubu někoho, koho jsem nechtěl. Vnímám je jako realitu a cílem je, abychom společně vytvářeli tlak na hráče,“ myslí si Pavel Hoftych.

I mezi fotbalovými agenty jsou černé ovce, přiznává Jan Levý

Číst článek

Třeba Josef Csaplár zase před časem v odborném časopise Fotbal a trénink kritizoval dramaticky narůstající počet mládežnických smluv a také zmiňoval, že slovo „agent" by do svých osmnácti či devatenácti neměl sportovec vůbec slyšet.

A agentem už v 15 letech

Přitom je naprosto běžné, že se mimořádně talentovaní hráči v útlém věku upíší agentovi už v 15 letech, i když jsou pochopitelně i tací, kteří se i mnohem později spoléhají hlavně na sebe a třeba na rady svých rodičů.

„Na prvním místě by měla být poctivá práce, abych se zlepšoval. Agent je až na druhé koleji,“ přiznává Lukáš Landovský, člen současné reprezentace do 20 let, který se snaží vzdělávat, aby si i obtížnější situace v kariéře mohl řešit sám.

„Anglicky bych se domluvil. Učil jsem se ruštinu a snažím se němčinu. Fotbal je nejistá disciplína, může se cokoli stát, takže se snažím,“ dodává student tělovýchovy a sportu na vysoké škole.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme