Vloni zářili, letos už indická fotbalová liga Čechy neláká

Začala fotbalová soutěž, kterou sledují stovky milionů lidí. Láká i bývalé velké hvězdy, přestože se hraje dost často i ve velmi obtížných podmínkách. Řeč je o indické Super League, která výrazně zvedla zájem o fotbal v jedné z nejlidnatějších zemí světa. Hrát ji ale bude jediný Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Podaný v loňské sezoně pomohl Kalkatě k titulu, letos se do Indie nevrátí

Jakub Podaný v loňské sezoně pomohl Kalkatě k titulu, letos se do Indie nevrátí | Foto: Indian Super League

„Někteří hráči po zkušenostech rozšířili aureolu, že je velmi těžké hrát v Indii, že to za to nestojí. Proto je těžší nalákat nové hráče. Kluci si to mezi sebou řeknou, a když má hráč více nabídek, dá přednost té druhé,“ vysvětluje Roman Masařík z české ambasády v Dillí.

Zahrát si znovu indickou Super league zatoužil pouze Pavel Čmovš, někdejší reprezentant do jednadvaceti let a teď obránce Bombaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč už Češi nechtějí hrát indickou fotbalovou ligu zjistil přímo v Dillí reportér ČRo Jaroslav Plašil

Fotbal je přitom ve druhé nejlidnatější zemi světa na vzestupu. V parcích v Dillí byl před lety k vidění jeden kriketový zápas vedle druhého, ale dnes jsou skoro všude branky a kope se.

Češi navíc posbírali v minulém ročníku indické ligy několik individuálních ocenění a Jakub Podaný dokonce pomohl k titulu Kalkatě, nejznámějšímu indickému klubu. „Kalkata si jako bývalé hlavní město Indie udržuje fotbalovou tradici dodnes. Tamní klub je bohatý a může si to dovolit,“ ví diplomat.

I fotbalisté jiných klubů ale potkávají na zápasech i všude kolem spoustu fanoušků a také zažívají i nejrůznější dobrodružství. Třeba Tomáš Josl, jeden z osmi Čechů, co loni soutěž vyzkoušel, vyprávěl po návratu o kobře, která ležela na tréninkovém hřišti.

Kariéře fotbalisty by ale působení v Indii ublížit nemělo. „Počasí, které tu je obtížné, je naučí hrát v těžkém klimatu. Jakmile jak přijedou hrát kamkoli jinam, nemusí trénovat se zátěží, protože tady je zátěž přirozená. Hrát fotbal v Indii je těžší než v Evropě,“ myslí si Roman Masařík.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme